23948sdkhjf

Trots nollvision – ingen nedgång av dödsolyckor

Idag den 28 april uppmärksammas Workers’ Memorial Day över hela världen. I Sverige forsätter byggbranschen att toppa statistiken över dödsolyckor på arbetsplatser.

Under åren 2019, 2020 och 2021 dog 30 byggnadsarbetare, 10 byggnadsarbetare för vart och ett av dessa tre år. Hittills i år har fyra byggnadsarbetare dött, visar Arbetsmiljöverkets statistik.

Trots regeringens nollvision är antalet dödsfall oförändrade över tid, konstaterar Byggnads.

– Vi talar om nästan en död byggnadsarbetare i månaden! Och det blir knappt en notis i tidningen när det sker. Siffrorna ser likadana ut år efter år, det är helt oacceptabelt! Alla ska komma hem till sina nära och kära efter arbetsdagen, så enkelt är det, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Efter en mindre nedgång under 2020 är statistiken över antalet förolyckade på arbetsplatserna tillbaka på samma höga nivåer som innan pandemin. Under 2021 skedde totalt 48 dödsolyckor på Sveriges arbetsplatser varav tio inom byggbranschen. Bara under nuvarande års två första månader har fyra personer omkommit i anslutning till byggverksamhet.

En rapport från arbetsmiljöverket 2018 visade att i princip samtliga granskade dödsolyckor hade kunnat undvikas med ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete och säkerhetskultur.

– Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön, men det behövs mer resurser och bättre kontroller för att säkerställa att alla också tar det ansvaret fullt ut. Byggbranschen plågas dessutom av arbetslivskriminalitet och oseriösa bolag som genom att skarva med både säkerhet och villkor konkurrerar ut seriösa bolag, eller tvingar även dem att ta genvägar. Staten behöver ha ett helhetsperspektiv på problemet, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sverige ökar sitt engagemang för rent stål
Skola om påbyggnader i trä startar
Peab först ut med smarta sensorer för träffsäker väghållning
Bellman Group står stadigt
Byggbolag med 36 anställda i konkurs – överlåts ej
Han blir ny chef på WSP
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094