23948sdkhjf

Kommunen kan förbjuda kommunstyrelsens ordförandes husbygge

Turerna kring Peter Johanssons (M) husbygge fortsätter. Kristianstads kommun anser att kommunalrådet har brutit mot bygglov och detaljplan när han byggt sitt hus.

Genom sitt ombud påstår kommunalrådet Peter Johansson (M) att kommunen har gjort flera fel i hanteringen av hans omstridda husbygge på Äspet.

Ett av argumenten hänvisar till ett arbetsplatsbesök. Men besöket har aldrig ägt rum, skriver Kristianstadsbladet.

Peter Johansson hade till i torsdags förra veckan på sig att skicka in kompletterande handlingar. Annars kunde kommunen överväga att förbjuda bygget. 

Arkitekten Beat Senn har skickat in fem ritningar. De gav inte alla svar som kommunen ville ha.

En dag efter deadline, kom ytterligare en skrivelse – från Peter Johanssons ombud. Men inte heller den ger alla svar.

Anledningen till att allt material inte har skickats in uppges vara att man anser att kommunen har gjort flera fel i hanteringen av ärendet.

”En bristfällig myndighetsutövning kan konstateras”, skriver ombudet och uppger att tre veckor var för kort tid för att kräva svar på.

– Vi sätter en tid för att vi ska ha en deadline att jobba emot, men när som helst under de tre veckorna kan man lyfta luren och säga att ”vi kommer inte att hinna”. Då hade vi haft en dialog och hade kunnat hitta en ny tidpunkt, säger bygglovschefen Marie-Louise Gustafsson.

Ett annat argument är att kraven inte har skickats till byggherren.

Det var arkitekten Beat Senn som ansäkte om byggolv för Peter Johanssons fritidshus i maj 2017. Arkitekten stod också som projektets byggherre fram tills den 29 april 2019, då bygget fick klartecken att starta.

I samband med det skickade Peter Johanssons dåvarande ombud in en kontrollplan där det stod att Peter Johansson var byggherre,

Peter Johansson är också noterad som byggherre i det protokoll som skrevs efter det tekniska samrådet samma dag, I kontrollplanen från 29 april 2019 står Peter Johansson (M) som byggherre, vilket en bild av kontrollplanen i Kristandstadsbladet visar.

Nu hävdar kommunalrådet, genom sitt nya ombud, att han aldrig har varit byggherre.

Marie-Louise Gustafsson blir lite förvånad över påståendet:

– Vi har betraktat att det är Peter som är byggherren för detta, utifrån att det är han som har varit med vid det tekniska samrådet och var byggherre då. Jag tänker att vi får bolla tillbaka frågan till de involverade, som får klargöra vem som är byggherre, men jag tycker att det mesta tyder på att det är Peter som är det.

På fredagen skickades en kontrollplan på nytt till Kristianstads kommun, där uppgiften om byggherre har ändrats från Peter Johansson till arkitektfirman.

– Jag tycker att det låter märkligt. Och det är ju så att nu när vi får nytt material så leder det sannolikt till nya frågor från vår sida, säger Marie-Louise Gustafsson, till Kristianstadsbladet.

Ett av felen kommunen pekar på är att 1,5-plans huset och dess komplementbyggnad inte får ha källare.

Peter Johansson har sagt att ”källarna” är tillfälliga utrymmen för förvaring under byggnationen – och som nu ska fyllas igen.

Tidigare har det argumenterats för att kommunalrådet fått klartecken för att bygga husgrunden på detta vis av en tidigare byggnadsinspektör som nu slutat på kommunen, något kommunen uppger sig sakna uppgifter om.

I den nya skrivelsen till förvaltningen skriver Peter Johanssons ombud att uppgifterna om ändringarna av husgrunden även framfördes till en ytterligare byggnadsinspektör från kommunen vid ett arbetsplatsbesök vid husbygget.

Men arbetsplatsbesöket har nämligen aldrig ägt rum, intygar både bygglovschefen och byggnadsinspektören i fråga, skriver Kristianstadsbladet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Om du utsätts för asbest
Ny samverkan för en uppkopplad stad
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
De går samman för minskat byggavfall
Ny vd för Woody Bygghandel
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109