23948sdkhjf

Trähus ersätter ett av Finlands mest berömda byggnader

Finlandiahuset i Helsingfors är en av Finlands mest berömda byggnader och är känd för sin arkitektur. När byggnaden nu renoveras ersätter en återanvändningsbar byggnad i trä Finlandiahuset temporärt.

Träbyggnaden kallas Little Finlandia och byggdes på rekordtid med prefabricerade trämoduler. I Sverige har liknande projekt ägt rum, där den temporära Östermalmshallen nu har blivit en padelhall i Göteborg. Med en smart modulkonstruktion i trä kunde Little Finlandia snabbt stå klart samtidigt som byggnaden kan återanvändas och flyttas till en ny plats när renoveringen av Finlandiahuset är färdig.

När Östermalmshallen i Stockholm renoverades byggdes en temporär och återanvändningsbar byggnad upp med LVL från Metsä Wood. När Östermalmshallen idag är färdigrenoverad har den temporära byggnaden flyttat till Mölnlycke och blivit en padelhall och restaurang.

I dag behöver befintlig verksamhet inte stanna upp bara för att det renoveras. I stället kan man bygga en temporär byggnad som kan återanvändas på en annan plats. Det är ett hållbart sätt att lösa utmaningarna en totalrenovering kan innebära, säger Håkan Arnebrant, Metsä Wood Sverige.

Byggnaden är ett samarbetsprojekt mellan Helsingfors stad, Aalto-universitetet och finska trähusföretaget FM-Haus, där elementen som används i Little Finlandia är tillverkade med Metsä Woods KertoLVL-produkter. Den modulära konstruktionen har resulterat i att byggandet på byggarbetsplatsen har kunnat ske snabbt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sverige ökar sitt engagemang för rent stål
Skola om påbyggnader i trä startar
Peab först ut med smarta sensorer för träffsäker väghållning
Bellman Group står stadigt
Byggbolag med 36 anställda i konkurs – överlåts ej
Han blir ny chef på WSP
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.112