23948sdkhjf

NREP köper Vällingby Centrum för 1,68 miljarder

Den ikoniska stadskärnan i Stockholm, Vällingby Centrum, som vid invigningen 1954 blev landets första ABC-stad, säljs till fastighetsbolaget NREP.

I veckan stod det klart att fastighetsbolaget NREP förvärvar Vällingby Centrum från det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder.

Köpesumman landar på 1,68 miljarder kronor, och i förvärvet ingår 76 206 kvadratmeter stor lokalyta fördelat på sex fastigheter; Kontorsskylten 2, 5, 6 och 8, Kartritaren 3 och Sidfoten 1.

NREP har som ambition att vidareutveckla Vällingby Centrum genom att bland annat ta ett helhetsgrepp kring fastigheterna, öka tryggheten och liv och rörelse i stadsdelen. På sikt kommer bolaget också att se över möjligheten till fler bostäder och energieffektiviserande åtgärder.

– En levande stadsdel blir en trygg och trevlig plats och åstadkoms genom liv och rörelse och olika typer av aktiviteter och verksamheter, men också genom att tillsammans med kommunen och människorna som vistas där skapa en småskalig, nära och trygg plats med social hållbarhet i centrum. Vi ser fram emot att ta med oss våra erfarenheter som stadsutvecklare med fokus på hållbarhet och bidra till att stärka platsens funktion som stadsdelscentrum, genom att bibehålla just det småskaliga och vardagsnära, säger Rickard Svensson Dahlberg, medgrundare och partner på NREP, i en kommentar

Vällingby Centrum

Vällingby Centrum invigdes 1954 och blev den första ABC-staden i Sverige.

Från starten fram till nu har centrumet ägts av Stockholms stads kommunala bostadsbolag Svenska Bostäder.

Vällingby Centrum genomgick en stor renovering mellan 2004 och 2009 som innebar ny tillbyggnad och kostade tre miljarder, enligt Dagens Nyheter.

NREP förvaltar totalt 5,8 miljoner kvadratmeter fastighetsyta i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Polen med fokus primärt på bostäder, samhällsfastigheter, logistik, kontor, stadsdelsutveckling och teknik. Förutom planerna på att utveckla Vällingby Centrum, arbetar NREP genom bolaget Stadsdelscentrum, med att utveckla centrumen i Viksjö, Ekerö, Näsby Park och Saltsjöbaden i Stockholm.

– Stockholms stad ska inte äga och driva kommersiella centrum. Den här försäljningen innebär att Svenska Bostäder istället kan fokusera på att bygga och förvalta hyresrätter. Vi får möjlighet att skapa långsiktiga och trygga boenden för stockholmarna samtidigt som Vällingby Centrum fortsätter att utvecklas som en handels- och mötesplats, med fokus på närhet och social hållbarhet. Vi är glada över att ha NREP som köpare då vi får en aktör som kan både stads- och centrumutveckling. Deras vision om att utveckla och förbättra den bebyggda miljön med höga hållbarhetsmål passar väl med stadens egna arbete, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd samt ordförande i Svenska Bostäder.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sverige ökar sitt engagemang för rent stål
Skola om påbyggnader i trä startar
Peab först ut med smarta sensorer för träffsäker väghållning
Bellman Group står stadigt
Byggbolag med 36 anställda i konkurs – överlåts ej
Han blir ny chef på WSP
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094