23948sdkhjf

Sex fackmedlemmar lurade på lön – bara en kan få pengar åter

Sex isolerare blev blåsta på stora belopp. Samtliga är medlemmar i Byggnads men det är bara en som får hjälp att driva sitt fall.

Facket stämmer ett bolag i Arbetsdomstolen (AD) för brott mot kollektivavtalet, skriver Byggnadsarbetaren.

Det var under förra sommaren som Byggnads fick veta att sex vvs-isolerare på ett företag i Västsverige inte fått korrekt lön. Felaktigheter beträffande flera andra ersättningar upptäcktes också, som semester- och övertidsersättning. Det aktuella företaget är bundet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl via ett hängavtal.

De sex isolerarna är alla medlemmar i Byggnads. Men stämningen i AD gäller alltså bara en av de anställda.

– Alla är medlemmar idag, men fem av de här sex personerna blev medlemmar efter att de drabbats. Och vi driver inte saker som ligger längre tillbaka i tiden före det att någon blev medlem, säger Jesper Carlsson, ombudsman på Byggnads förbundskontor.

Den enda isoleraren som nu får sitt fall prövat i rätten kan, om Byggnads vinner målet, få tillbaka nära 300 000 kronor i skadestånd och kompensation för uteblivna ersättningar.

Byggnadsarbetaren ställde frågan: I ett sådant här fall när ni ändå gör hela det juridiska jobbet, är det inte rimligt att ta med alla medlemmar i stämningen?

– Grunden är att vi inte driver några processer för tiden före ett medlemskap. Då kan det bara bli tal om ett skadestånd till förbundet då företaget brutit mot kollektivavtalet. Om man inte är medlem går det ju inte att hänvisa till avtalet, säger Jesper Carlsson, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sverige ökar sitt engagemang för rent stål
Skola om påbyggnader i trä startar
Peab först ut med smarta sensorer för träffsäker väghållning
Bellman Group står stadigt
Byggbolag med 36 anställda i konkurs – överlåts ej
Han blir ny chef på WSP
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094