23948sdkhjf

Moelvens produktion ersätter ryska trävaror

Sanktionerna mot Ryssland och Belarus nämns som bidragande orsak till rekordhög försäljning från Moelven.

Moelven omsatte motsvarande 3969 miljoner svenska kronor första kvartalet 2022, en ökning med 768 miljoner jämfört med samma period 2021. Rörelseresultatet för årets tre första månader är 736 miljoner SEK, en stor ökning från resultatet för samma period förra året, som var drygt 290 miljoner.   

– Efterfrågan och prisbilden både hemma och utomlands styrs av den internationella marknaden för trävaror. Efterfrågan var mycket stark internationellt under vintern, och kriget i Ukraina har lett till ytterligare obalans på marknaden. Tappet av stora mängder ryskt timmer på grund av sanktionerna gör att marknaden nu måste leta efter dessa varor någon annanstans, och detta påverkar balansen på marknaden, säger koncernchef Morten Kristiansen på Moelven Industrier ASA. 

Moelven-koncernen har tagit starkt avstånd från den ryska invasionen av Ukraina och har stoppat all handel med Ryssland och Vitryssland. Moelven har bara haft ett fåtal produkter och leveranser från dessa länder. 

Moelven är väl rustat för att hantera den höga efterfrågan, och har gott om timmer på både den norska och svenska sidan för den kommande produktionen.  

Årets första månader är det starkaste första kvartal som Moelven någonsin har levererat. Koncernchefen är dock avvaktande med tanke på resten av året. 

Onormala år 

— Vi har gått direkt från pandemi till ett oroligt världsläge med krig i Europa, och därför är det svårt att definiera en normalsituation. Det gör det svårt att säga något definitivt om den kommande tiden, säger Morten Kristiansen. 

Samtidigt som den internationella efterfrågan är fortsatt stark, finns det mycket som tyder på att de höga prisnivåerna på en hel rad byggmaterial och andra insatsfaktorer kan prägla delar av både konsument- och proffsmarknaden i Skandinavien i negativt.  

– Vi är mitt uppe i en kostnadskarusell som det är svårt att se konsekvenserna av. Samtidigt som Moelven levererar ett starkt resultat uppgraderar och investerar branschen internationellt. Detta är också ett race som Moelven deltar i för att kunna upprätthålla konkurrenskraften framöver, säger Morten Kristiansen. 

Försäljning och etablering i Danmark 

Under det första kvartalet såldes Moelven Danmark A/S till Frøslev Træ Holding A/S. Moelven Danmark A/S var totalleverantör av träbaserade produkter till den danska byggindustrin och hade 20 anställda. Moelven upprätthåller försäljningen av plywood och skivor, sågade trävaror och hyvlat byggträ framöver via det nybildade bolaget Moelven Danmark Sales A/S. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny produkt räddar kulturbyggnader
Byggtransport smugglade narkotika för 38 miljoner
Rör slungades i mans ansikte
Inbrottstjuvar stal tonvis med koppar
Undanhöll 10 skattemiljoner via fyra byggbolag
Stålgrossisten: Paniken på stålmarknaden har lagt sig
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125