23948sdkhjf

Byggföretagen inför hårdare regler - schyssta byggare ska inte slås ut

Nu justerar Byggföretagen sina medlemskriterier för att motverka risken för att kollektivavtalslösa eller osunda företag finns med i entreprenadkedjan.

– Vi kan aldrig acceptera att schyssta byggare slås ut av kriminella aktörer. Som ett led i arbetet mot osund konkurrens justerar Byggföretagen nu sina medlemskriterier för att ytterligare motverka risken för att kollektivavtalsösa eller osunda företag finns med i entreprenadkedjan, skriver Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

De nya kriterierna innebär att alla medlemsföretag som anlitar underentreprenör ska verka för att svenska kollektivavtalsregler tillämpas mot berörda arbetstagare på arbetsplatsen. Detta ska gälla både som direkt avtalspart och för dennes eventuella underentreprenörer i kontraktskedjan.

Sedan tidigare har fack och arbetsgivare skapat en branschöverenskommelse som innebär att medlemmar kan anlita varandra utan att iaktta föregående §38 MBL -förhandling. Dessutom kan ett kollektivavtalsbundet företag fritt anlita ett hängavtalsbundet företag efter en relativt enkel procedur med blankett om förstagångsanmälan. Reglerna innehåller en möjlighet till hävning i efterhand då facken inte har möjlighet att stoppa affären inför avtalets ingående.

- Byggverksamhet är i hög grad är beroende av möjligheten att anlita underentreprenörer. Detta fina och förmånliga regelverk ska vi därför värna, ta ansvar för och vara rädda om. Det är inte minst viktigt för att våra medlemsföretag ska kunna minimera den administrativa bördan, säger Mats Åkerlind.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
SBB:s vd Ilija Batljan avgår - han tar vid istället
Studenter bygger bro över vallgrav
Vd inför samma lön för alla
Detta är den mest lönsamma affärsutvecklingen
Akut krismöte angående byggkrisen: Byggnads kräver handling från regeringen
Bygghandelsanläggningar går ihop

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158