23948sdkhjf

Bygger 1 200 m2 kontor och krogar av återbruk

Svårigheten med att få fram material i tid och till vettiga priser fick Gärahovs Bygg och beställaren Tosito att fundera på mer hållbara lösningar med begagnat material.

Så föddes återbruksprojektet Kärnekulla i Habo där 1 200 kvadratmeter restaurang- och kontorsyta byggs. Och engagemanget från både beställare och alla underleverantörerna är stort. Ett exempel är ventilationen.

- Ventilationsentreprenören kom och sa att han hade hittat två nästan nya och fullt fungerande ventilationsaggregat som skulle rivas ut så han la beslag på dom och återanvände, säger Tony Velin.

400 felbeställda fönster och 750 kvadratmeter fasadskivor i fel kulör från andra företag blev nästa kap tack vare goda kontakter, ett tålmodigt detektivarbete och många telefonsamtal.

Att återbruka och leta material som redan används i andra byggen är inte alltid en billigare lösning, menar Tony Velin.

- Det kan tvärtom vara dyrare. Om du tar en gammal tegelvägg som ska plockas ner och rensas och muras upp igen så går det åt en himla massa timmar i arbete. Men du tar tillvara material som annars hade kastats och det känns som en bra affär.

Och även om man kanske inte når 100 procent återbruk så är det viktiga att återbrukstänket finns med hos alla inblandade genom hela processen. Det menar Gustaf Hjertqvist, projektchef hos Tosito som är beställare.

 Alla måste också vara beredda på att ändra sättet att jobba på annars går det inte, säger Gustaf Hjertqvist.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Om du utsätts för asbest
Ny samverkan för en uppkopplad stad
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
De går samman för minskat byggavfall
Ny vd för Woody Bygghandel
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109