23948sdkhjf

Klartecken för omstritt bygge i Stockholm city

Efter flera turer med överklaganden och godkännanden ger nu Mark- och miljööverdomstolen klartecken för den nya fastigheten som uppförs mitt i centrala Stockholm, granne med varuhuset NK.

Mark- och miljööverdomstolen godkänner detaljplanen för Hästen 21, uppger Byggfakta.

Pla­nen för uppförandet av Hästen 21 och rivningen av Passagenhuset, som ligger på platsen idag, har bå­de an­ta­gits och över­kla­gats i flera omgångar. En av de kritiska instanserna till detaljplanen är Byggnadsvårdsföreningen som överklagat beslutet till Mark- och miljödomstolen.

I sin överklagan uppgav de bland annat att planförslaget öppnar för betydligt högre hushöjd och att konsekvensen blir att Hötorgshusen skyms, som de anser symboliserar stadsbilden i Stockholm city. De har inte vunnit fått gehör för sitt yrkande i Mark- och miljööverdomstolen som godkänner detaljplanen med hänvisning till uttalanden från bland annat Länsstyrelsen.

– Vi är mycket glada över Mark- och miljööverdomstolens beslut att godkänna detaljplanen för Hästen 21. Under de senaste åtta åren har Pembroke haft ett nära samarbete med Stockholms Stad för att ta fram ett förslag som bidrar till et mer levande city, säger Kristin Willerström, Nordenchef för fastighetsutvecklaren Pembroke, i en kommentar till Byggfakta.

I och med domstolens besked startar nu Pembroke arbetet för att utveckla den nya fastigheten som kommer bli på 36 000 kvadratmeter totalt, fördelat på en mix med 20 000 kvadratmeter kontor, 10 000 kvadratmeter handel samt 27 stycken bostäder. Hästen 21 är den sista pusselbiten i Pembrokes vision ”Project Access”, som syftar till att öppna upp ett tidigare stängt kvarter mitt i city och göra det mer tillgängligt och attraktivt.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078