23948sdkhjf

Byggjättarnas initiativ ska öka byggandet

Byggjättar lanser ett nytt initiativ med målet att effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för ett ökat bostadsbyggande.

Bakom Bygg i Tid står JM, Riksbyggen, Skanska, Aros Bostadsutveckling och K-Fastigheter, som genom initiativet Bygg i Tid genom opinionsbildning, kunskapsspridning och bred intressentdialog vill uppmärksamma det problematiska i att det tar allt längre tid att få kommunalt klartecken för att bygga nya bostäder.

–Det är en olycklig utveckling för både bostadsrätts- och hyresmarknaden. Som bostadsutvecklare upplever vi en tilltagande oförutsägbarhetiett allt trögare system. Denna utveckling påverkar en lång rad områden, som arbetsmarknad, segregation, företagande och möjlighet att studera. Problemet angår redan alla även om detinte omedelbart märks. Vi upplever att många kommuner, som också vill framåt, delar den här bilden. Nu vill vi finna nya lösningar med alla de som berörs, säger Initiativets ordförande Nancy Mattsson, projektutvecklingschef JM.

Utgångspunkten för Initiativ Bygg i Tids samverkan är en rapport som Evidensgruppen tagit fram på uppdrag av gruppen. Rapporten slår fast att sedan år 2015 har den genomsnittliga ledtiden för ett nytt byggprojekt ökat från 45 månader till 57. En ökning av den kommunala handläggningstiden med i snitt 12 månader på fem år.

Initiativet Bygg i Tid vill genom opinionsbildning, kunskapsspridning och bred intressentdialog uppmärksamma det problematiska i att det tar allt längre tid att få kommunalt klartecken för att bygga nya bostäder.

Evidens-rapporten visar att längre ledtider leder till att färre bostäder byggs, att fler hamnar utanför bostadsmarknaden och att de bostäder som väl finns blir onödigt dyra.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Om du utsätts för asbest
Ny samverkan för en uppkopplad stad
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
De går samman för minskat byggavfall
Ny vd för Woody Bygghandel
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094