23948sdkhjf

Baldertoppar döms till fängelse för grova insiderbrott

Stockholms tingsrätt dömer elva personer i ett mål rörande insiderbrottslighet som har skett under åren 2018-2020.

Samtliga elva åtalade döms i insiderhärvan kring nischbanken Collector. 

I insiderhärvan finns det bland annat anställda vid bostadsutvecklaren tillika  fastighetsbolaget Balder, varav två var chefer.

Dessa två huvudåtalade döms till fängelse för bland annat grova insiderbrott till fängelse i som längst 1,5 år.

Övriga nio personer döms för insiderbrott av normalgraden och obehörigt röjande av insiderinformation. Där har påföljden bestämts till villkorlig dom med böter.

Den påtalade värdepappershandeln och röjandet av insiderinformation har skett i nära anslutning till dels ett pressmeddelande från Collector den 21 januari 2020 genom vilket det blev offentligt att bolaget skrev ned IT-tillgångar med 150 miljoner kronor, gjorde kreditreserveringar uppgående till 850 miljoner kronor, avsåg att genomföra en nyemission på cirka 1 miljard kronor och att Erik Selin, vd för fastighetsbolaget Balder skulle tillträda som styrelseordförande i Collector.

Insiderhandel ska även ha ägt rum inför flera av Collectors delårsrapporter under åren 2018–2020. Insiderhandeln har skett kort innan bolaget har publicerat kursdrivande nyheter, bland annat ett större pressmeddelande i januari 2020 om vinstvarning och nyemission, vilket påverkade aktiekursen kraftigt uppger Dagens Juridik.

Tingsrätten har kommit fram till att de åtalade genom insynspersoner har utnyttjat sådan insiderinformation till sin fördel och därigenom gjort stora aktievinster.

– Tingsrätten kan konstatera att det har varit fråga om en omfattande och samfälld aktiehandel inom en avgränsad krets personer, vilka alla på något sätt har koppling till varandra. Det har dessutom säkrats viss kommunikation i anslutning till handeln, bland annat via sms, som stärker slutsatsen att de tilltalade har haft ett kunskapsövertag gentemot den övriga marknaden. Det har också framkommit att vissa av de tilltalade har haft goda möjligheter till insyn i Collector AB:s verksamhet. Dessa omständigheter sammanlagda har i detta fall räckt för en fällande dom, säger rådmannen Peter Adamsson i en kommentar, i pressmeddelandet från Tingsrätten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Om du utsätts för asbest
Ny samverkan för en uppkopplad stad
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
De går samman för minskat byggavfall
Ny vd för Woody Bygghandel
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109