23948sdkhjf

Mångmiljontvist i Viksjö med konkursad byggare har fått sin dom

Det konkursade Byggbolaget går ytterligare nio miljoner back och obetalda underentreprenörer får inget. Tvisten om miljonerna mellan vindkraftsbyggarna i Viksjö är över. 

Nu har den internationella skiljedomstolen ICC sagt sitt i tvisten kring bygget av parken med 114 vindkraftverk De tilldömer byggföretaget Active Works ett skadestånd på 59 miljoner, skriver Sundsvalls tidning.

Men samtidigt menar de att Active Works betett sig illojalt och bland annat begärt Nordex i konkurs utan att det fanns grund för det. Active Works ska därför betala ett skadestånd till Nordex på 68 miljoner kronor. 

Active går alltså nio miljoner back i processen och alla underentreprenörer som väntat på betalning blir utan.

Bråket om pengarna inleddes i oktober 2019 efter att allt arbete med vägbyggen i parken stoppats på grund av misstänkta miljöbrott.

Under tiden som företagen tvistade stod ett trettiotal kontrakterade underentreprenörer sysslolösa och utan betalning. Till slut avslutade Nordex kontraktet och alla fick lämna bygget. Istället tog Skanska över det hela.

Active Works gick i konkurs med 214 miljoner i skulder men har drivit tvisten med Nordex vidare till skiljedomstol. Där krävde man 461 miljoner kronor i skadestånd. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094