23948sdkhjf

De öppnar i Ukraina igen

I drygt tre månader höll SSAB verksamheten stängd i Ukraina. Men nu har man åter öppnat.

Varför Ukraina öppnar upp just nu beror bland annat på att flera av de anställda och deras familjer har återvänt.

Vi har lyssnat på våra anställda samt verksamhetens behov och har därför öppnat upp delvis. Flera anställda har återvänt och det är ett stöd för dem och samhället att hålla verksamheter öppna så gott det går, säger Hanna Hoikkala, presschef för SSAB i en kommentar till oss.

Trots den tre månaders långa nedstängningen i Ukraina har SSAB i stort inte påverkats avsevärt. 

– Förra året uppgick försäljningen till Ukraina för mindre än 1 procent av den totala försäljningen och antalet anställda uppgick till cirka 80 stycken. Därmed är verksamheten ganska liten i förhållande till SSAB:s totala storlek, säger Hanna Hoikkala.

Efter att Ukraina invaderades av Ryssland meddelade stålföretaget att man stoppar all handel med Ryssland och stänger sin verksamhet i Ukraina. Stålkoncernen köper årligen varor för miljardbelopp från Ryssland, men säljer även en del. Framför allt slitstarkt stål, som används till grävskopor och lastbilsflak.

SSAB äger indirekt ett bolag i Ryssland med 58 anställda. I Ukraina har Ryssland tagit stålverk i besittning. Hur SSAB:s verksamhet i Ryssland fortlöper är oklart.

Vi har fortfarande anställda i Ryssland och vi betalar ut löner, men vi har avbrutit all försäljning till Ryssland och Belarus. Våra anställdas säkerhet är oerhört viktig, uppger Hanna Hoikkala till Södermanlands Nyheter och förklarar att det är SSAB som ansvarar för anläggningarna.

SSAB har indirekt verksamhet i bland annat St Petersburg och Rostov on Don, som ligger cirka tio mil från Mariupol, där ryssarna tagit över ett gigantiskt stålverk.

Hanna Hoikkala förklarar att SSAB:s produktion fortsätter enligt plan, kriget till trots, men att det kan finnas risk för störningar. Det är också för tidigt att säga när SSAB:s produktion kan återgå till full skala.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.25