23948sdkhjf

Sifo: Få anser att bygg gör tillräckligt för miljön

Endast en fjärdedel av svenskarna upplever att byggbranschen i Sverige gör tillräckligt för att minska sin miljöpåverkan.

Det visar en ny Sifoundersökning som är gjord på uppdrag av bygguthyrningsföretaget Cramo.

– Framtidens byggbransch måste bli effektivare, säkrare och minska sin miljöpåverkan. Många byggföretag har redan i dag påbörjat ett ambitiöst hållbarhetsarbete, men mycket återstår att göra, säger Martin Freland, Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöchef på Cramo.

Byggbranschen står för 20 procent av Sveriges klimatpåverkan och i Sifoundersökningen visar att det endast en fjärdedel, 25 procent, som anser att byggbranschen i mycket stor eller ganska stor utsträckning gör tillräckligt för att minska sin miljöpåverkan. 42 procent anser inte att byggbranschen gör tillräckligt för att minska sin miljöpåverkan.

– Fler i byggbranschen borde välja att hyra sina arbetsmaskiner i stället för att själva äga dem. Att dela på resurser är hållbart i sig och om man dessutom tankar arbetsmaskiner med förnybara bränslen eller väljer elektrifierade alternativ, kan man minska sin klimatpåverkan, säger Martin Freland.

Varje år upphandlar staten, kommuner och regioner tjänster för omkring 800 miljarder kronor. Den vanligaste tjänsten som upphandlas är bygg- och anläggningstjänster, och det är även den inköpskategori som står för störst klimatpåverkan.

– Det är byggsektorn som bygger framtidens hållbara Sverige. För att putta branschen i rätt riktning bör politiker och tjänstemän ställa tydligare klimat- och miljökrav i offentliga upphandlingar, säger Martin Freland.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127