23948sdkhjf

Metallhandlare stämmer Londonbörsen på miljarder

Amerikanska metallhandlare stämmer metallbörsen London Metals Exchange, LME, för dess hantering av nickelmarknaden.

Det är värdepappersföretaget Elliot Management som i början på juni begärde 456 miljoner dollar i skadestånd för ”oordningen” på nickelmarknaden. Även företaget Jane Street lämnade in en stämningsansökan på 15,3 miljoner dollar. Företagen stämmer LME för de stora störningarna på nickelmarknaden i vår, vilka skedde till följd av Rysslands invasion i Ukraina.

Den 8 mars pausade London Metals Exchange nickelhandeln efter att priserna stigit mer än 250 procent på en dag. Rysslands krig i Ukraina orsakade spekulationer om att priserna skulle stiga, vilket knöts till förväntade köp av Kinas Tsingshan Holdings. När priserna väl steg hade nickelgruvbolaget en massiv kort position, vilket innebär att det hade varit möjligt för företaget att göra vinst om priserna föll. En position som bygger på att sälja imaginära enheter av nickel för att sedan köpa tillbaka dem.

När priserna steg förväntade sig handlare att företaget skulle köpa tillbaka kontrakten. Detta fick priserna att öka ytterligare, vilket ledde till att marknaden gick in i en uppåtgående spiral.

När LME blev varse detta avbröt de handeln och affärer som registrerats före avstängningen. Det är detta som ligger till grund för stämningarna, såväl som kritik från hedgefondförvaltare. Kritiker anklagar LME för att skydda Tsingshan från de förluster som det skulle ha råkat ut för.

Ägarna till LME, Hong Kong Exchanges and Clearing, erkänner nu Elliot Managements stämningsansökan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094