23948sdkhjf

Liten sänkning av grundvatten kan förstöra husens träpålar

Redan för 2000 år sedan skrev romarnas stora arkitekt Vitruvius att träpålar måste slås ner helt i lera eller sank mark för att skapa en stabil grund för byggnader.

En ny avhandling från Göteborgs universitet visar att grundläggningar av trä får synliga skador redan efter ett år om grundvattnet sänks.  

Många av de äldre husen i Göteborg står på en grundläggning av träpålar. Så länge pålarna är omslutna av vattendränkt, blöt lera har de en lång hållbarhet, vilket beror på att träet bryts ner väldigt sakta i en syrefri miljö. Men om leran börjar torka ut kan träsvampar angripa pålarna som till slut tappar sin bärighet vilket kan ge sättningar i byggnaderna. Exakt hur detta går till är ämnet för en avhandling av Johanna Elam vid Göteborgs universitet.

– Jag ville undersöka hur snabbt nya grundvattenförhållanden påverkar träets nedbrytning i lerjord. Vi har kunnat visa att rötsvamparna bara växer till ovanför grundvattennivån och att det blir mindre bakteriell nedbrytning ju längre ned under grundvattennivån som träet befinner sig, säger Johanna Elam.

Träpålarnas främsta fiender är rötsvampar och bakterier. Rötsvamparna kan ligga latent i träytan och jorden, och börjar angripa träet först när de kommer i kontakt med syre. Då kan nedbrytningen av träpålen ta fart och försämra pålens hållfasthet inom relativt kort tid, i värsta fall inom några år. Bakteriernas angrepp tar däremot flera hundra år, trots att det pågår hela tiden även i syrefria miljöer.

Johanna Elam har undersökt träpålar och mätt miljöförhållandena vid åtta byggnader i Göteborg. Dessutom har hon i laboratorieförsök simulerat olika grundvattenförhållanden för att bättre förstå effekterna av sänkt grundvatten. I dag tillåts ofta en viss sänkning då det anses vara riskfritt.

Johanna Elams tips till fastighetsägare:

* Ta prover på befintliga trägrundläggningar före ett angränsande byggprojekt startar för att kunna bedöma hur pass nedbrutet träet redan är och hur skyddande miljön är.

* Överväg att grundförstärka fastigheten om det finns stora risker för sättningsskador.

* Om du har en krypkällare med jord, lägg in ett golv för att skydda jorden från uttorkning, hellre än att installera en avfuktare eller en vattenpump. Laboratorietester visade att en övertäckning av jordytan ledde till mindre uttorkning och mindre nedbrytning av träet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Om du utsätts för asbest
Ny samverkan för en uppkopplad stad
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
De går samman för minskat byggavfall
Ny vd för Woody Bygghandel
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109