23948sdkhjf

Lägst anbud vinner inte i Vallentuna kommun

Vallentuna kommun reagerade på de orimligt låga anbuden på el- och teletjänster, och agerade. De tvingade leverantörerna att köpa via HBV och vann i Förvaltningsrätten.

Lägst anbud brukar ofta vara detsamma som vinnande anbud i offentliga upphandlingar.

– Vi hoppas att fler vågar ifrågasätta de här låga priserna, för det blir inte en sund konkurrens för branschen när man accepterar timpriser under 300 kronor, säger Sebastian Fjäll, upphandlare vid Vallentuna kommun, till tidningen Elektrikern.

Det var hösten 2020 som Vallentuna kommun skulle upphandla el- och teleentreprenörstjänster och de lägsta anbuden låg på 289, 350 och 396 kronor per timme.

– Vi insåg vi att de kunde tjäna pengar på annat än själva arbetstimmarna, genom höga materialkostnader som bakbonusar, dolda rabatter och liknande, berättar Sebastian Fjäll och tillägger:

– Samtidigt förstod vi att vi var tvungna att acceptera de låga priserna, utifrån hur vår upphandling såg ut.

Så kom de att tänka på HBV, Allmännyttans gemensamma inköpscentral, som bland annat har avtal för elmaterial och belysning. Vallentuna kommun valde att gå in i deras samarbete.

– Så kan alla tävla på lika villkor, och vi som kommun vet hur mycket vi får betala för materialet, säger Sebastian Fjäll.

De tre leverantörerna med de lägsta anbuden gav sig dock inte, utan överprövade kommunens beslut.

Nästan ett år senare  lämnade Förvaltningsrätten till slut sina domar i ärendet. Rätten avslår de tre leverantörernas önskan om överprövning, och ger Vallentuna kommun rätt; leverantörerna har inte kunnat ge någon tillfredsställande förklaring till de orimligt låga anbuden. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Om du utsätts för asbest
Ny samverkan för en uppkopplad stad
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
De går samman för minskat byggavfall
Ny vd för Woody Bygghandel
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.093