23948sdkhjf

Peab försökte köpa föreningens tystnad

Ett soprum som en brf bara kan nå genom en nedfart på brf-grannens mark utlöste en rad infekterade tvister som har pågått i mer än tio år.

Peab uppförde två fastigheter intill varandra i centrala Strängnäs. I ett av husen intill den första fastigheten finns ett källargarage med soprum - eftersom deras öppning (Brf Höjdparken) vetter mot grannfastigheten så kan garaget bara nås via nedfart på grannens mark (Brf Björkbacken). Ett servitutsavtal upprättades av Peabs interimsstyrelse i vilket det står att den ena föreningen ”får nyttja marken på grannfastigheten gratis och för all framtid”, rapporterar Borätt-Forum

När den nya boendestyrelsen hittade dokumentet i förenings handlingarna var det starten på på en grannfejd som fortgår i nu mer än ett decennium senare.

– Vi nekade Peabs interimsstyrelse ansvarsfrihet sedan vi hittade servitutet, berättar Lille-Mor Sandström Olson, ordförande i föreningen Björkbacken. 

Än idag har inte marken återställts. Efter att Brf Höjdparken förlorat i båda instanserna steg Peabs ”prislapp” till Brf Björkbacken om förlikning från 30 000 kronor till fem miljoner kronor efter Högsta domstolens beslut.

– Vi vill bara ha vår mark tillbaka. Efter beslutet ville Peabs chefs jurist Lars Braun och Göran Linder, affärsområdesansvarig på Peab, ha möte med oss genom fullmakt av Brf Höjdparken. De fick ingen fullmakt. I stället skickade Peab hotfulla brev till styrelsen och de boende i Brf Björkbacken. Någon månad senare kom ytterligare ett brev till alla från Peabs bolagsjurist Gustav Ståhl där han bland annat skriver att de känner ansvar för Brf Höjdparken och kommer betala deras juristkostnader. Dessutom har våra medlemmar även fått flera hotfulla brev som sägs komma från Höjdparken men de är inte undertecknade, berättar Lille-Mor Sandström Olson.

Borätt Forum har kontaktat Göran Linder, affärsområdeschef Peab Projektutveckling.

Styrelsen och medlemmarna i Brf Björkbacken har under åren fått flera förlikningserbjudanden från er. Vad är din kommentar?

– Frågor om processen och juridiken är en fråga för de två föreningarna som berörs. Vi kan inte driva eller avsluta några processer då vi inte är part i målet. Som grundare av de två föreningarna vill vi dock självklart vara med och bidra till en konstruktiv lösning på frågan, svarar Göran Linder via sin pressekreterare.

Artikeln är en del av vårt tema om Borätt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
SBB:s vd Ilija Batljan avgår - han tar vid istället
Studenter bygger bro över vallgrav
Vd inför samma lön för alla
Detta är den mest lönsamma affärsutvecklingen
Akut krismöte angående byggkrisen: Byggnads kräver handling från regeringen
Bygghandelsanläggningar går ihop

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095