23948sdkhjf

Anställd lurade Skanska att han bodde på hotell – i två år

En Skanskaanställd ljög för sin arbetsgivare och uppgav att han bodde på hotell – när han i själva verket hyrde en bostad.

Nu döms han för fyra fall av bedrägeri och 33 fall av urkundsförfalskning, skriver Dagens Juridik.

Mannen i 40-årsåldern åtalades för grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund och påstods, uppsåtligen varje månad, ha vilselett sin arbetsgivare att betala ersättning för hotellövernattningar med drygt 148 000 kronor. Detta trots att han inte bott på hotellet ifråga.

Han hade istället förfalskat underlag som skulle visa att han haft utlägg om 650 kronor per natt och skickat in dessa till arbetsgivaren som uppfattade det som riktiga underlag. Enligt åklagaren innebar brottet att han tjänat drygt 121 000 kronor på upplägget under drygt två års tid.

Osannolik förklaring – dömdes

Mannen erkände att han upprättat de falska fakturorna under tiden han arbetade i Stockholm och arbetade på annan ort. Han bodde inte på hotell, utan hyrde istället en bostad som han inte begärde ersättning för – vilket han hade rätt till. På det sättet hade det, enligt mannen, inte uppstått någon vinning för honom eller skada för arbetsgivaren att han inkommit med de falska fakturorna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094