23948sdkhjf

Vi har två år på oss att bygga kapacitet

När en ny EU-kommission kommer på plats om två år måste träindustrin ha byggt kapacitet nog att övertyga dess ledamöter att träindustrin kan leverera produkter till de stora behov av byggande som finns i Europa i dag. Det menade Paul Brannen, direktör vid träindustrins och sågverkens europeiska organisationer, vid Trästads Sveriges seminarium den 1 juni.

Paul Brannen deltog via nätet i seminariet som hölls på Skeppsholmen i Stockholm. Paul Brannen var i princip optimistisk om träindustrins möjligheter, men betonade att det är bråttom att agera.

– Träindustrin har unika och nödvändiga lösningar för att kombinera klimatåtgärder med de stora behov av byggande och renoveringar som finns i EU. Många miljoner bostäder behöver byggas inom en snar framtid, samtidigt som beräkningar visar att 75 procent av alla bostäder inom EU behöver renoveras.

Paul Brannen påpekade att det inte bara handlar om byggkomponenter. För att klara klimatkraven behöver branschen även snabbt investera i nya anläggningar för att producera träbaserad isolering. Det blir svårt, men inte omöjligt.

– Vi britter minns fortfarande hur Storbritannien lyckades utveckla Spitfire-planet på mycket kort tid när kriget närmade sig, och nyligen har vi alla kunnat konstatera att det gick att ta fram och producera vaccin mot Covid-19 på kortare tid än någon kunde ha trott. Snabb utveckling är möjlig, men det krävs att vi inser att vi behöver göra något stort och snabbt.

För byggkomponenter har mycket redan hänt för att öka kapacitet och användbarhet. Här är klimatnyttan etablera, men många vet ändå inte exakt hur stor betydelse byggmaterialet har.

– EU-politiker jag pratat med blir fortfarande chockade när jag berättar att betongindustrin skulle vara världens tredje största i koldioxidutsläpp om man räknar det som ett land. Bara USA och Kina skulle vara värre.

Bland EU-politiker finns ändå en vilja att bygga mer i trä, men samtidigt finns många som arbetar för att bevara skogar orörda.

– Vi måste se till att nyplanterade skogar blir bättre på biodiversitet, menade Paul Brannen. När den nya EU-kommissionen är på plats om två år måste vi kunna övertyga den om att skogsbruk är uthålligt och att träindustrin kan få råvara och leverera tillräckligt med produkter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
SBB:s vd Ilija Batljan avgår - han tar vid istället
Studenter bygger bro över vallgrav
Vd inför samma lön för alla
Detta är den mest lönsamma affärsutvecklingen
Akut krismöte angående byggkrisen: Byggnads kräver handling från regeringen
Bygghandelsanläggningar går ihop

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078