23948sdkhjf

Flerårigt fängelse för ROT-bedragare i mångmiljonklass

Domen har fallit i det omfattande ROT-bedrägeri som under flera år utretts i Västsverige. Kända lokala tungviktare får fleråriga fängelsestraff. 

De inblandade åtalades hösten 2020 och rättegången inleddes i Vänersborgs tingsrätt  i början av året. När åtalet väcktes 2020 uppgav Ekobrottsmyndigheten att cirka 9 miljoner kronor betalats ut genom oriktiga ansökningar om ROT-ersättning.

Läs även: Rättegång: Flera års fängelse hotar i rothärva som gav 11 skattemiljoner 

Själva brotten ligger längre bak i tiden: från 2011 fram till och med 2014 när Skatteverket började uppmärksamma den stora mängd ROT-ansökningar som kommit in, kopplade samma bolag, rapporterar  lokaltidningen TTELA.  

I fokus för upplägget är ett byggbolag, som ska ha sänt påhittade fakturor till Skatteverket. Flera av de inblandade döms för att ha anlitat de privatpersoner vars personuppgifter utgjort underlag för fakturorna.  Många av de inblandade är närstående, släkt och vänner. 

Byggbolagets vd får längst straff, tre år och sex månader för närmare 200 fall av grovt bedrägeri och även för grovt bokföringsbrott. Han får även näringsförbud under sju år från det att domen vunnit laga kraft. 

En tungviktare inom näringslivet, som av rättshandlingarna att döma varit en central person i brottsupplägget, döms till fängelse i två år och sex månader för grovt bedrägeri vid 84 tillfällen. Mannen, som sitter i flera bolagsstyrelser, får inget näringsförbud av tingsrätten. 

Ytterligare en person döms till fängelsestraff, ett år för medhjälp till grovt bokföringsbrott. Tre personer dömt till villkorlig dom med samhällstjänst. 

När åtalet väcktes 2020 uppgav Ekobrottsmyndigheten att cirka 9 miljoner kronor betalats ut genom oriktiga ansökningar om ROT-ersättning. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
SBB:s vd Ilija Batljan avgår - han tar vid istället
Studenter bygger bro över vallgrav
Vd inför samma lön för alla
Detta är den mest lönsamma affärsutvecklingen
Akut krismöte angående byggkrisen: Byggnads kräver handling från regeringen
Bygghandelsanläggningar går ihop

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141