23948sdkhjf

Brf-hyresgäst ska betala 100 000 kronor för vattenläcka

Hyresgäst dröjde med att informera om vattenläcka i hyrda brf-lägenheten – blir skadeståndsskyldig.

En man som har hyrt en bostadsrätt i Danderyd är skyldig att betala 100 000 kronor till uthyrarna på grund av en vattenläcka som han dröjt en månad med att informera om.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att det är bevisat att det inte fanns någon vattenläcka innan hyresförhållandet inleddes.

Två makar som äger en bostadsrätt i Danderyd ingick i februari 2018 ett ettårigt hyresavtal med en 42-årig man.

Den 27 september 2018 skickade mannen ett mejl till makarna och informerade om en vattenläcka under diskhon i köket.

Bolaget som som skötte fastighetens förvaltning kunde vid bök konstatera höga fuktnivåer i köket, resningar i plastmattan och mögel i underskåpet i köket. Vattenlåset bedömdes ha läckt vatten en längre tid.

I oktober 2018 kontaktade mannen bolaget som skötte fastighetens förvaltning och uppgav att det läckte från vattenlåset under diskbänken i köket. Bolaget undersökte vattenläckan och kunde konstatera höga fuktnivåer i köket, resningar i plastmattan och mögel i underskåpet i köket. Vattenlåset bedömdes ha läckt vatten en längre tid.

Efter att mannen flyttat i december 2018 ansåg makarna att mannen var ersättningsskyldig för reparationskostnaderna och uteblivna hyresintäkter med ett belopp om drygt 190 000 kronor.

De pekade bland annat på att han hade åsidosatt sin skyldighet att vårda lägenheten och underlåtit att meddela makarna om läckan i rätt tid.

När det gäller skadans storlek anser rätten att makarna har rätt till ersättning för hela reparationskostnaden. 

Artikeln är en del av vårt tema om Borätt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078