23948sdkhjf

NCC torrlägger Kristianstad

NCC bygger en pumpstation på uppdrag från kommunen en ny pumpstation för dag- och markvatten för att hålla Kristianstad torrlagt.

Dag- och markvattnet är från de centrala lågt belägna delarna av kommunen. Pumpstationen är en viktig del för att pumpa ut vatten och skydda staden mot översvämningar. Uppdraget är en utförandeentreprenad och ordervärdet uppgår till cirka 240 miljoner svenska kronor.

– Pumpstationen är ett avancerat projekt som kommer att ställa entreprenören inför många utmaningar, säger Mårten Svensson, projektledare på tekniska förvaltningen Kristianstads kommun.

Hela Kristianstad är en invallningsdamm och omges av av skyddsvallar som ska stänga ute havsvattnet. Den nuvarande drygt 80 år gamla pumpstationen är uttjänt och en ny är en viktig förutsättning för utbyggnaden av skyddsvallarna, ett arbete som sedan många år pågår i Kristianstads kommun.

NCC:s uppdrag omfattar nybyggnation av en komplett pumpstation med pumpkapacitet på totalt 10 kubikmeter per sekund. Liksom även anläggning av en ny vattenväg till pumpstationen från befintlig intagsdamm. Den gamla pumpstationen är i drift under hela byggtiden.

– Bygget av den nya pumpstationen är komplicerat med omfattande schakter, dykarbete och undervattensgjutning, säger Christer Stenson, produktionschef NCC Infrastructure.

Byggstart är augusti i år och den nya pumpstationen beräknas vara färdig våren 2025.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.102