23948sdkhjf

Framsteg för Northvolts planerade batterifabrik

Igår antog kommunfullmäktige i Göteborg detaljplanen som är förutsättningen för Northvolts batterifabrik i Göteborg. Samtidigt finns det frågetecken.

Vi har tidigare rapporterat att Northvolt och Volvo Cars vill bygga en batterifabrik i Göteborg. För att bygget ska bli krävs en ny detaljplan vilken kommunen jobbat för att ta fram. Det har dock funnits synpunkter från länsstyrelsen, som har sagt att det kan bli aktuellt att överpröva planen. Efter en del ändringar tillstyrkte byggnadsnämnden före sommaren att planen skulle godkännas.

Igår kväll var det dags för ett extra insatt möte hos kommunfullmäktige för att diskutera planfrågan och fatta beslut. Resultatet blev att kommunfullmäktige godkände detaljplanen. Dagen innan hade planen även godkänts av kommunstyrelsen. 
Om länsstyrelsen kommer att välja att överpröva planen eller inte är ännu inte klart. Länsstyrelsen har tre veckor på sig att besluta om överprövning ska ske. Överprövningen kan leda till ett upphävande eller till att länsstyrelsen godtar planen.

Vad händer nu?
– Detaljplanens antagande och laga kraft är ju en förutsättning för att komma vidare och genomföra ytterligare utredningar och planering för att få bygglov och startbesked. Först då kan byggandet av anläggningen påbörjas, säger Björn Gustafsson, projektledare på Business Region Göteborg i ett meddelande. 

Han räknar med att bygglov och startbesked kan komma i början på 2023. Anläggningen kan även behöva miljötillstånd för verksamheten. 

När beskedet kom i våras att Volvo Cars och Northvolt skulle bygga en fabrik i Göteborg angav de att produktionen skulle starta 2025. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141