23948sdkhjf

Bygger världens första elflygplansindustri i Göteborg

Svenska Heart Aerospace uppför världens första kommersiella elflygplansindustri på Säve flygplats, i Göteborg, Sverige.

Tillverkaren uppför hållbara, toppmoderna kontor, produktions- och flygtestanläggningar som ihop ska bilda ett nytt campus under namnet Northern Runway.

Vi har en plan och det är inte bara att bygga ett nytt elektriskt flygplan, utan en helt ny industri, säger Anders Forslund, grundare och vd för Heart Aerospace, i en kommentar i pressmeddelandet.

Sverige är ursprunget till flight shame, en anti-flygrörelse, men med Northern Runway kommer vi att göra elektriska flygresor till verklighet och bevara flygandet för framtida generationer.

Heart Aerospaces Northern Runway campus blir en del av det Castellumägda utvecklingsområdet Gateway Säve, en plats där hållbar logistik och elektrisk mobilitet utvecklas. Göteborg har utmärkt sig som en drivande kraft inom elektrifiering, med forskningsanläggningar i världsklass som svenska eltransportlaboratoriet, SEEL, Chalmers tekniska högskola och ett stort kluster av företag fokuserade på batteri- och elfordonsutveckling, säger Sofia Graflund, chef operativ officer på Heart Aerospace.

Heart Aerospace sysselsätter för närvarande 130 personer, men företaget växer snabbt och räknar med att sysselsätta omkring 500 personer till 2025.

En första fas i etableringen är planerad att slutföras i mitten av 2024, med testflygningar planerade att starta 2026. Första leverans av ES-30-flygplan beräknas ske 2028.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Om du utsätts för asbest
Ny samverkan för en uppkopplad stad
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
De går samman för minskat byggavfall
Ny vd för Woody Bygghandel
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.078