23948sdkhjf

Är det dyrare att bygga hus med lägre klimatavtryck?

Det vill hustillverkaren A-hus med Derome i ryggen undersöka med bygget av FoU-huset Klivet i Fjärås. Trägrunden är redan på plats och fler innovativa lösningar är på gång berättar Jimi Leo på A-hus, tekniskt ansvarig i projektet. 

– Byggbranschen har stora utmaningar och vi har ett ansvar och möjlighet att driva på utvecklingen. Därför väljer vi att fokusera på material och lösningar som minskar klimatpåverkan utan kostnad klistermärke iväg. Vi använder till exempel isolering av återvunnet tidningspapper, väggskivor av återvunna mjölkpaket och framförallt mer trä.

Enligt A-hus första beräkningar kommer att avtrycka minska med cirka 30 procent samtidigt som produktionskostnaden hamnar på ett liknande nivå som ett ordinarie hus.

– Det betyder att vi sannolikt kommer att uppnå våra mål med projektet. För oss har det varit viktigt att inte bygga ett luftslott, utan ett hus som vi faktiskt har möjlighet att erbjuda våra kunder framåt.  

– En viktig del av projektet är att tillvara på lärdomar och använda dessa för att implementera nya lösningar både på husfabrikerna och i andra delar av koncernen, säger Anders Carlsson, hållbarhetschef inom Derome. 

Att hitta nytt material är viktigt, men också att de val vi gör idag håller i framtiden. Att de lever upp till samma krav som idag. Att vi har hela kedjan inom Derome ger oss möjlighet att ständigt kunna utveckla och optimera produktionsprocessen.   

Inom Derome där A-hus ingår också ett stort fokus på innovation och forskning för att reducera avtrycken. Målet är att alla småhus ska vara klimatneutrala till 2030. 

– Vi har högt ställda mål och arbetar brett med att minska klimatavtrycken. För att lyckas är samverkan avgörande, både internt och externt. Vi krokar till exempel arm med RISE och universitet kring forskning om träbyggande och vi avslutade nyligen byggt av förskolan Hoppet där lärdomar hjälper branschen att bygga fossilfritt. 

I byggt av Klivet har A-hus involverat ett stort leverantörer för att uppnå projektets antal hållbarhetsmål. En av dessa är Klara Byggsystem som levererar en grund av korslimmat trä som minskar avtrycket med 70 procent jämfört med en traditionell betonggrund.

– Vi ser att Klaragrunden är praktiskt anpassad till ambitionerna med projektet som fokuserar på att minska avtrycket och utveckla den industriella processen. Vår grund är helt prefabricerad, monteras på en dag och ger 70 procent lägre koldioxidpåverkan. Dessutom krävs det en lång rad effektiviseringar av den övriga byggprocessen säger Lars Guttorp vd Klara Byggsystem.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Om du utsätts för asbest
Ny samverkan för en uppkopplad stad
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
De går samman för minskat byggavfall
Ny vd för Woody Bygghandel
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094