23948sdkhjf

Konjekturprognosen: Tydlig avmattning och nolltillväxt

Under tisdagen presenterade Industriekonomerna den senaste konjunkturprognosen.

Vanligtvis släpper Industriekonomierna sin konjekturrapport i maj och i november, men mycket har hänt i världsekonomin sedan årets första rapport. När den nya och uppdaterade rapporten presenterades på tisdagen, går det att tyda en rejäl avmattning i tillväxten och mycket talar för att USA går in i en recession nästa år efter två negativa kvartal på raken.

Den skenande inflationen finns det flera förklaringar till, menar Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen. Han nämner bland annat flaskhalsarna som uppstod under pandemin, höga fraktkostnader, Rysslands invasion av Ukraina men också att inflationen under en lång tid legat under centralbankernas mål.

– Centralbankerna har reagerat kraftigt och fortsatt trycka pengar i mellanperioderna. Slutsatsen är att krig och pandemi utlöst inflationen med att fortsätta att trycka pengar som underliggande faktorer, säger Mats Kinnwall.

För Sveriges del syns också en tydlig avmattning och nolltillväxt för nästa år. Bidragande är energisituationen där Industriarbetsgivarnas chefekonom tillika Skogsindustrierna, Kerstin Hallsten, menar bero på felaktig strukturpolitik.

Det som nämns är bland annat för litet utbud av el, kärnkraftverk som lagts ned i förtid och begränsad överföring av el som gjort att elpriserna skenat.

Att den ryska gasen drog upp priserna är tydligt i många delar av Europa och landet, men prisutvecklingen nådde inte nya höjder efter stoppet av Nord Stream, menar chefekonomerna. En förklaring är att fyllnadsgraden i gaslagren var stora, att ett visst flöde fortsätter genom Belarus och Ukraina, men att användningen av LNG och andra gasflöden ökat och lett till att påverkan av den ryska gasen inte är lika stor.

Hur påverkas branschen av situationen på marknaden?

– Det är väldigt tydligt att skogsindustrin kommer att påverkas av den allmänna konjekturavmattningen, sen förväntar vi oss ett kraftigt fall i bygginvesteringar i och med att vi får högre räntor och högre kostnader, säger Kerstin Hallsten och fortsätter:

– Branschen är ganska volatil och boeronde av vad som händer i omvärlden. Vi har sett ganska stora slag i priser på trä, papper och massa och vissa delar av skogsindustrin är väldigt beroende av el. De påverkas i stor utsträckning av de stigande elpriserna.  

Enligt rapporten förväntas bygginvesteringar falla kraftigt nästa år vilket är en följd av brist på cement, och BNP förväntas ligga på samma nivå 2023 som i år, vilket ger en nolltillväxt.

– Vi har också en klimatomställning och då är biobaserade material rätt i tiden, så även om marknaden viker sig är det möjligt att man kan ta marknadsandelar. Sen är det möjligt att när det blir en rejäl sättning i ekonomin, att omställningen bromsar in, säger Kerstin Hallsten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Om du utsätts för asbest
Ny samverkan för en uppkopplad stad
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
De går samman för minskat byggavfall
Ny vd för Woody Bygghandel
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125