23948sdkhjf

Halmstadföretag står bakom unikt biogummi

Halmstadbaserade företaget Reselo har utvecklat ett biogummi baserat på restprodukter från skogsindustrin – och prisas nu för idén.

– Branschen har letat efter alternativ till icke-hållbara gummivarianter länge, säger vd Henrik Otendal, till Hallandsposten.

2020 startade Henrik Otendal aktiebolaget Reselo tillsammans med två biokemister från KTH i Stockholm: Thomas Baumgarten och Josefin Larsson.

Thomas Baumgarten  hade länge forskat på olika sätt att utvinna ett specifikt ämne från flis som blir över från det trä som används i pappersmasseindustrin.

Att det här ämnet - som heter suberin - kan användas för att framställa biogummi har länge varit känt.
- Det man tidigare inte haft på plats är processen för att utvinna det ur träet på ett effektivt sätt. Nu har vi hittat ett sådant.

Och vilket sätt är det?
- Det är det som är vår affärshemlighet. Vi har sökt patent på både själva processen och materialet, men det är inte helt färdigt ännu, säger han till Hallandsposten.

Nyligen tog Henrik Otendal, tillsammans med sina medgrundare, emot priset The Next Awards, instiftat av banken SEB. Det delas ut årligen och rymmer tre kategorier som på olika sätt främjar hållbart entreprenörskap.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Om du utsätts för asbest
Ny samverkan för en uppkopplad stad
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
De går samman för minskat byggavfall
Ny vd för Woody Bygghandel
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109