23948sdkhjf

Ny rapport visar på brister i hållbarhet

Byggbranschens aktörer är inte överens om prioriteringar och förväntade resultat på de hållbarhetskrav som ställs, visar en rapport från Svensk Byggtjänst.

Under konferensen Byggforum, anordnad av Aktuell Hållbarhet, berättade Svensk Byggtjänsts hållbarhetschef Maria Hernroth om företagets färska rapport ”863 röster om hållbarhet” och om den låga kunskapen om bland annat social hållbarhet.

—  Det finns en samsyn kring de stora frågorna så som klimat och miljö, men när det gäller den sociala hållbarheten säger många att de finns brister. Byggentreprenörer förväntas ta ansvar för social hållbarhet i långa led av underentreprenörer men själva uppfattar uppgifterna som nästintill oöverstiglig.

Detsamma gäller frågan om etik. Maria Hernroth berättar att hon efter möten med bankerna förstått att de ser byggbranschen som en högriskbransch när det gäller etik, men att det enligt rapporten har låg prioritet hos branschen. Endast 14 procent av respondenterna i enkäten angav etik och anti-korruption som prioriterade hållbarhetsfrågor medan finansmarknadens aktörer lyfter detta som mest kritiskt.

Den enda hållbarhetsfrågan som alla intressenter lyfter är klimatneutralitet. Hela 69 procent av respondenterna i enkäten tycker att frågan är viktigast.

Genom en enkät kombinerat med intervjuer har Svensk Byggtjänst lyssnat på 863 representanter för samhällsbyggnadssektorn för att kartlägga var sektorn befinner sig när det gäller att möta krav på hållbar produktion. Svaren är sammanfattade i rapporten ”863 röster om hållbarhet”.

Artikeln är en del av vårt tema om Byggforum.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Om du utsätts för asbest
Ny samverkan för en uppkopplad stad
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
De går samman för minskat byggavfall
Ny vd för Woody Bygghandel
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109