23948sdkhjf

Husbyggare varslar 25 anställda

Det senaste årets kraftiga kostnadsökningar, stigande räntor och en orolig omvärld, påverkar Götenehus anläggning i Götene. Efterfrågan av nyproducerat minskar.

För att anpassa verksamheten till de nya förutsättningarna varslar Götenehus anläggning i Götene idag 25 medarbetare om uppsägning.

Varslet berör främst tjänstemän och beräknas leda till sänkta omkostnader på årsbasis med cirka 20 miljoner kronor.

Efterfrågan på nyproducerade bostäder har minskat. Inom affärsområde Villor och fritidshus är orderstocken fortsatt god, men inom affärsområde Bostadsutveckling har de stigande priserna gjort det svårt att få ihop fastighetskalkylerna vilket lett till att flera planerade bostadsprojekt stoppats eller skjutits på framtiden.

– Jag har full förståelse för att det lagda varslet skapar oro bland medarbetare, men det är nödvändigt för att anpassa oss till nya förutsättningar. Bostadsbehovet i Sverige är i grunden stort och de förändrade flyttkedjorna med ökat behov av småhus i naturnära områden kommer att gynna Götenehus bostadsverksamhet på sikt, säger Andreas Gustafsson, vd  och koncernchef Götenehus Group.

Götenehus Group har tre affärsområden: Villor och fritidshus, Bostadsutveckling och Fastighetsutveckling. Satsningen inom Fastighetsutveckling gör koncernen som helhet mindre konjunkturkänslig.

– Dagens varsel innebär en anpassning av kapaciteten framför allt inom småhusproduktionen. Vi ökar samtidigt prioriteten inom försäljning- och marknadsföring av bostäder och vi söker också ytterligare förvärv inom Fastighetsutveckling där det nu öppnas nya möjligheter, avslutar Andreas Gustafsson.

De första effekterna av varslet märks under det första kvartalet 2023 och får full effekt under det andra kvartalet.

Detaljer och tidplan kring varslet utformas i nära samverkan med de lokala fackföreningarna. Inga kunder påverkas av åtgärderna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Om du utsätts för asbest
Ny samverkan för en uppkopplad stad
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
De går samman för minskat byggavfall
Ny vd för Woody Bygghandel
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.093