23948sdkhjf

Vd åtalas för grovt mutbrott - "Kraftigt fördyrade byggprojekt"

Tre personer åtalas nu för mutbrott med koppling till Sundsvalls kommuns fastighetsbolag, Skifu. 

Skifu, Sundsvalls kommuns Industrifastighetsutveckling AB, är ett kommunägt bolag som äger, förvaltar och utvecklar fastigheter.

Efter två års utredning har nu en stämningsansökan lämnats in till Sundsvalls tingsrätt.

Den tidigare vd:n för Skifu åtalas för grovt tagande av muta  – drygt två miljoner kronor kopplade till ett fjällstugeprojekt i Härjedalen, skriver Sundsvalls Tidning.

En byggentreprenör åtalas för grovt givande av muta, samt för sponsring av fritidsaktiviteter kopplat till en av vdn:s anhöriga.
Ytterligare en person åtalas för mutbrott i samband med sponsring av vd:ns anhöriga fritidsaktiviteter, och även för att ha fxat en hyreslägenhet till vd:ns anhöriga.

Johan Nikula (S), är det kommunala bolagets ordförande, som larmade om de misstänkta mutorna. Enligt honom kan Skifu ha förlorat miljontals, kanske tiotals miljoner kronor, på mutskandalen.

Främst kan det ha skett genom att ex-vd:ns affärsbekanta har fått byggprojekt som sedan blivit kraftigt fördyrade. I polisförhören har Johan Nikula beskrivit flera sådana merkostnader för Skifu och kommunen, men ingen av dem kommer att ingå i den kommande rättsprocessen, uppger han till lokaltidningen.

Åklagaren yrkar på att den tidigare vd:n och byggentreprenören ska beläggas med näringsförbud i fem år.

Samtliga anklagade nekar till brott.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.171