23948sdkhjf

Effektivare byggplanering genom datorspel

Studenter inom samhällsbyggnad ska kunna bli effektivare genom datorspel. I ett projekt utvecklat av aktörer inom branschen får spelaren iklä sig rollen som byggherre och planera ett bygge.

Går det att lära sig en effektivare byggprocess genom att spela datorspel? Ja, det tror och hoppas i alla fall Lean forum bygg (LFB), Svenska byggbranschens utvecklingsfond (SBUF) och Assemblin som utvecklat ett webbaserat och kostnadsfritt datorspel där spelaren får planera ett byggprojekt. 

Spelet, Sim Lean, som för närvarande har släppts i en tredje version riktar sig mot studenter som utbildar sig inom samhällsbyggnad. SBUF skriver att spelet ska användas som “ett pedagogiskt verktyg för att simulera planering och logistik inom byggproduktion i enlighet med lean”.

I spelet får spelaren först välja tre olika byggscenarion, en villa, ett flerfamiljhus eller ett kontorskomplex. Därefter måste spelaren planera för byggmaterial, hur mycket och när detta ska levereras under projektets gång, hur många som ska arbeta och när med de olika delarna, men även ta hänsyn till sådana saker som väder. Allt efter en satt budget. Allt eftersom projektet pågår kan spelaren se hur effektivt arbetet är samt hur bra ordning det är och arbetarnas motivation.

Spelet går att prova här: http://www.simlean.se/simlean3/play/latest/

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078