23948sdkhjf

Ny betongfabrik byggs med hybridkonstruktion

Den tyska elementtillverkaren Brüninghoff valde prefabricerade väggelement i trä tillverkade av Kerto LVL till sin nya betongfabrik.

Byggsektorn står för en stor del av utsläppen som påverkar klimatet negativt. Därför har hållbarhet varit en viktig faktor när Brüninghoff har valt material till den nya fabriken. Nu efterlyser Metsä Wood liknande projekt även i Sverige.

Brüninghoffs nya betongfabrik i Hedien, Tyskland, har en yta på cirka 17 000 kvadratmeter. Redan vid planerings- och projekteringsfasen av den nya fabriken var hållbarhet viktigt. Det var ett av skälen till att en hybridkonstruktionsstomme som kombinerar betong med trä i form av Kerto LVL valdes till byggnaden. 

– Genom denna konstruktion framtvingar vi en förändring mot konstruktioner som stödjer cirkulär ekonomi. Det handlar om att optimera byggmetoder, utveckla koncept med låga utsläpp och att i större utsträckning stödja återvinningslösningar, säger Frank Steffens, verkställande direktör på Brüninghoff.

De prefabricerade, externa, icke-bärande väggelementen av Kerto LVL är tillverkade på Brüninghoffs elementfabrik och monterades ihop med en lastbärande betongstomme som tillsammans skapar hybridkonstruktionen. Byggnaden har sammanlagt 239 väggelement med en total yta på cirka 5 000 kvadratmeter. Väggelementen är lika höga som byggnadens totala höjd på 13 meter, vilket ger den ett attraktivt utseende samtidigt som den uppfyller strikta hållbarhetskrav. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Byggföretagen försvarar sig mot Byggnads anklagelser
Hydroscands butik i Karlskoga firar ett år efter nyöppning
Byggkrav för studentbostäder ska bli enklare
100-årig bygghandel får nya ägare
Veckans konkurser - vecka 12
Stockholms studentbostäder bjuder in till ”Trappkonsttävling 2023”
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.14