23948sdkhjf

Ny betongfabrik byggs med hybridkonstruktion

Den tyska elementtillverkaren Brüninghoff valde prefabricerade väggelement i trä tillverkade av Kerto LVL till sin nya betongfabrik.

Byggsektorn står för en stor del av utsläppen som påverkar klimatet negativt. Därför har hållbarhet varit en viktig faktor när Brüninghoff har valt material till den nya fabriken. Nu efterlyser Metsä Wood liknande projekt även i Sverige.

Brüninghoffs nya betongfabrik i Hedien, Tyskland, har en yta på cirka 17 000 kvadratmeter. Redan vid planerings- och projekteringsfasen av den nya fabriken var hållbarhet viktigt. Det var ett av skälen till att en hybridkonstruktionsstomme som kombinerar betong med trä i form av Kerto LVL valdes till byggnaden. 

– Genom denna konstruktion framtvingar vi en förändring mot konstruktioner som stödjer cirkulär ekonomi. Det handlar om att optimera byggmetoder, utveckla koncept med låga utsläpp och att i större utsträckning stödja återvinningslösningar, säger Frank Steffens, verkställande direktör på Brüninghoff.

De prefabricerade, externa, icke-bärande väggelementen av Kerto LVL är tillverkade på Brüninghoffs elementfabrik och monterades ihop med en lastbärande betongstomme som tillsammans skapar hybridkonstruktionen. Byggnaden har sammanlagt 239 väggelement med en total yta på cirka 5 000 kvadratmeter. Väggelementen är lika höga som byggnadens totala höjd på 13 meter, vilket ger den ett attraktivt utseende samtidigt som den uppfyller strikta hållbarhetskrav. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079