23948sdkhjf

"Stötta unga familjer genom startlån"

Veidekkes färska samhällsbyggnadsrapport redovisar en delad bild av den svenska samhällsbyggnadssektorn. Här är byggjättens analytikers fem råd till politiker och myndigheter:

Medan kontor, samhällsfastigheter samt lager- och logistik uppvisar stabilitet finns risk för en perfekt storm på bostads- och fastighetsmarknaden.

Baserat på tillgängliga data kommer bostadsbyggandet att minska med 25–30 procent 2023, jämfört med toppåret 2021. Efter sommaren har det skett ett kraftigt skifte på marknaden som inte fårngas av äldre statistik.

– Kombinationen av höga byggkostnader, fallande bostadspriser och press på hushållen kommer att prägla utvecklingen på marknaderna de närmaste ett till två år. Risken är stor för en halvering av bostadsbyggandet (påbörjade bostäder), säger Lennart Weiss, kommersiell direktör och analysansvarig på Veidekke.

Veidekke varnar också för att alltför kraftiga räntehöjningar kan leda till en självförstärkande händelsekedja som i värsta fall kan utlösa en ny fastighetskris och avslutar sin analys med fem råd till politiker och myndigheter:

  1. Inför särregler för lån till reala investeringar, det vill säga nyproduktion. Den redan befintliga möjligheten till amorteringsfrihet de första fem åren för nyproducerade bostäder behöver verkställas.
  1. Säkerställ att refinansieringsmarknaden för kommersiella fastigheter fungerar.
  1. Utvidga bankernas möjligheter till amorteringslättnader för hushåll med hög belåning. Hushåll med belåningsgrad över 70 procent bör erbjudas en tillfällig generell amorteringslättnad.
  1. Stötta unga familjer att etablera sig på bostadsmarknaden genom startlån och skattegynnat bosparande.
  1. Inrätta ett tillfälligt bostadsbidrag till hushåll med höga hyror, låga inkomster eller hushåll som är särskilt hårt pressade av höga energikostnader.

Artikeln är en del av vårt tema om Branschanalys.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Byggföretagen försvarar sig mot Byggnads anklagelser
Hydroscands butik i Karlskoga firar ett år efter nyöppning
Byggkrav för studentbostäder ska bli enklare
100-årig bygghandel får nya ägare
Veckans konkurser - vecka 12
Stockholms studentbostäder bjuder in till ”Trappkonsttävling 2023”
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.095