23948sdkhjf

Nordr inför räntegaranti för nyproduktion

Nordr utökar sitt trygghetspaket med en räntegaranti. Garantin ska skydda köpare från att kommande räntehöjningar slår igenom i höjda månadsavgifter.

Detta ska öka tydlighet och trygghet för de som köper en nyproducerad bostad, skriver Nordr.

Nordr inför en räntegaranti för föreningens lån som gäller i tre år från tillträde. Nordr garanterar att föreningen betalar en ränta på sitt lån på 3,25 procent och skyddar därigenom kunde från mycket av den räntehöjning som redan skett, och från framtida räntehöjningar under garantiperioden.

– Vi märker att det finns en oro hos bostadsköpare kring ökade kostnader till följd av hög inflation och stigande räntor. Garantin skyddar köpare från att kommande räntehöjningar under perioden slår igenom i höjda månadsavgifter och syftar till att öka tydlighet och trygghet för de som köper en nyproducerad bostad, säger Biljana Pehrsson, vd för Nordr Sverige.

Garantin gäller projekt med pågående försäljning. Totalt berörs 18 bostadsrättsföreningar i Stockholm, Göteborg och Skåne.

Exakt hur avgiften justeras, och exakt vad räntegarantin betyder för varje kund beror på en rad faktorer som storlek på bostad, nuvarande månadsavgift, etcetera.

Nordr har dock tagit fram två generella exempel för att ge en uppfattning om hur räntegarantin kommer att fungera:

1) För den som äger en normalt belånad (14 000 kronor per kvadratmeter) trerumslägenhet om 72 kvadrat med en månadsavgift på 4 800 kronor, där föreningens lån har haft en ränta på 2,4 procent, betyder en ränteanpassning till fyra procent och avgiftshöjning på 1 344 kronor per månad. Med räntegarantin begränsas höjningen till 714 kronor.

2) Om samma lägenhet finns i en förening som har en låneränta på 2,8 procent betyder en ränteanpassning till fyra procent en avgiftshöjning på 1 008 kronor. Med räntegarantin blir kostnaden 378 kronor.

Artikeln är en del av vårt tema om Borätt.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109