23948sdkhjf

Företagens investeringsvilja minskar

Inflationsstoppen ligger framför oss och Riksbanken förväntas höja räntan kraftigt i närtid, men i slutet av nästa år väntas räntesänkningar.

Det framgår av konjunkturrapporten Swedbank Economic Outlook, som samtidigt konstaterade att ekonomin krymper, samtidigt som arbetslösheten stiger.

Kostnadsskocken pressar hushållens ekonomi samtidigt som företagens investeringsvilja minskar. 

─ Hushållen kommer hårt i plånboken när köpkraften försämras av hög inflation och stigande ränteutgifter. Arbetsmarknaden visar ännu motståndskraft men läget väntas försämras när sysselsättningsintensiva branscher såsom detaljhandel och bygg drabbas, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson.  

Svensk inflation fortsätter att stiga och når sin topp under inledningen av 2023, men volatila elpriser innebär att prognosen är mer osäker än vanligt. Inflationsuppgången är bred och omfattar såväl varor som tjänster och tvingar Riksbanken att strama åt penningpolitiken.

Swedbank står fast vid prognosen och räknar med att Riksbanken höjer styrräntan med 75 räntepunkter till 2,50 procent vid det kommande penningpolitiska mötet i november. Swedbank reviderar därefter upp prognosen och räknar med en höjning med 50 punkter till 3,0 procent i februari nästa år. 

─ Med en hög skuld och en stor andel hushåll med rörlig ränta på sina bolån får Riksbanken det svårt att hålla ett respektavstånd till ECB. Under slutet av nästa år inleder Riksbanken en rad räntesänkningar om sammanlagt 75 punkter vilket slutligen ger en styrränta på 2,25 procent under 2024, säger Mattias Persson. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Byggföretagen försvarar sig mot Byggnads anklagelser
Hydroscands butik i Karlskoga firar ett år efter nyöppning
Byggkrav för studentbostäder ska bli enklare
100-årig bygghandel får nya ägare
Veckans konkurser - vecka 12
Stockholms studentbostäder bjuder in till ”Trappkonsttävling 2023”
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125