23948sdkhjf

Schaktfritt skonsamt när digitala motorvägen byggs

När en 256 mil lång fiberkabel dras från Berlin till Haparanda sker en del av arbetet med styrd borrning, där sjö möter land .

Vid årsskiftet kommer Europas nya digitala motorväg att ha adderat kapacitet för dataöverföring motsvarande dagens samlade internettrafik i hela Norden.

Det är vid Borrby Strand som en 400 meter lång styrd borrning genomförs ut i havet, 5-6 meter under havsbotten. Ungefär en fjärdedel av den totala ledningssträckan, 62 mil, är till havs där kabeln viktas på botten och när sedan har möter land ställs höga krav på säker förankring.

På uppdrag av beställaren GlobalConnect utförs vi arbetet vid landfästet för att få till övergången från sjö till land på ett smidigt sätt. Borrby Strand är en badplats med långgrunt vatten som gränsar till ett för fiskenäringen känsligt område. Sanden och sanddynerna är lättrörliga och att borra under havsbottnen är det enda sättet att uppnå stabilitet där ledningen angör land. Skonsam schaktfri ledningsbyggnad innebär fördelar för både miljö, badgäster och ålyngel, i tillägg till ett stabilt och tryggt landfäste för sjökabeln, säger Johan Blomdahl, Regionchef Väst/Syd på Styrud.

Artikeln är en del av vårt tema om Projektet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Antalet solcellsanläggningar ökar med 50 procent
Bygghandel  får ny huvudägare
Cementa byter namn
Veidekke bygger för 1,5 miljarder åt Volvo
Fiskarhedenvillan: Snart nyttjar vi bilbatteriet för husenergin
Byggare i konkurs - "Troligt att entreprenader kan övertas"
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.096