23948sdkhjf

Djurgården får världens svåraste trähus

Vid Tekniska museet, på Kungl. Djurgården i Stockholm, byggs just ni världens kanske mest komplicerade och mest spännande träbyggnad. ”Det här projektet tänjer verkligen på gränserna för vad man kan bygga i trä”, säger Jessika Szyber, Stora Enso.

Tekniska museets senaste tillskott är byggt i CLT (eller KL-trä), och i LVL. Den inre klotformade delen, där 3D-filmer ska visas, är byggd i CLT från Stora Enso i Gruvön och den omgivande byggnaden i LVL från företagets fabrik i finska Varkaus.

Den inre delen, ”domen”, är byggd av 277 trekantiga bitar i CLT, trekanter som alla har en unik form och plats i den klotformiga konstruktionen. Den helt asymmetriska yttre byggnaden är ett jättepussel med mer än 10 000 delar av LVL. Långa balkar som böjts på ett sätt som varit unikt för varje balk, som sedan satts ihop med stora och specialutformade dymlingar.

Konstruktionen är gjord av schweiziska Blumer-Lehman, som är kända för flera avancerade träbyggnader. Så Wisdome var väl en lätt match för dom? Inte alls, visade det sig.

– De sa att det här var en elva på en tiogradig skala, konstaterar Carl Humble, teknisk projektledare vid Stora Enso.

En svårighet har varit att toleransen för byggnadens bredd har varit så liten som en halv millimeter. Toleransen för längden har varit – noll!

Så detta är kanske verkligen världens mest avancerade träbyggnad. En längre artikel om detta projekt kommer i NTT nr. 10.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Byggföretagen försvarar sig mot Byggnads anklagelser
Hydroscands butik i Karlskoga firar ett år efter nyöppning
Byggkrav för studentbostäder ska bli enklare
100-årig bygghandel får nya ägare
Veckans konkurser - vecka 12
Stockholms studentbostäder bjuder in till ”Trappkonsttävling 2023”
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125