23948sdkhjf

De bygger kupolhus - titta in

Ett nytt sätt att bo och bygga hus på. Husets sfäriska form och nytänkande konstruktion ska minimera både byggkostnad och energiförbrukning. 

Det äkta paret Izabela och Gregor Mocaks affärsidé är ett kupolhus som genom en innovativ metod med sfärisk form och nytänkande konstruktion möjliggör lägre byggkostnader och lägre energiförbrukning. Teamet slutförde byggandet precis innan jul 2021 och är deras första riktiga kupolhus. 

Huset är byggt med 72 limträbågar, 36 på insidan och 36 på utsidan. Bågarna är tillverkade i Polen. Paret Mocak kontaktade lokala tillverkare i Västerbotten men den stora radien gick inte att tillverka här. I stället fraktades de från Polen i en lastbil.

– Jag ritade huset så att allt skulle rymmas på en lastbil. Vi packade även in annat byggmaterial i leveransen, säger Gregor Mocak.

Konstruktionen med bågarna är självbärande, vilket gör att innerväggar kan placeras fritt.

Gregor Mocak är utbildad målare, murare och säljare i Polen där han drev eget byggföretag inom totalentreprenad. Han är också kakelsättare med svensk våtrumsbehörighet.

Intresset för byggnation delas av de båda. I Livolo Sverige säljer paret strömbrytare med touch-funktion, eluttag och glasfronter.

I byggföretaget utför defrämst tjänster som badrumsrenoveringar och kakelsättning men även annat som att flytta väggar, ombyggnationer och renoveringar. Snart inleder de en ny gren i bolaget, nämligen att bygga kupolhus åt kunder.

De har redan fått grönt ljus från ett par kunder som bestämt sig för att anlita dem för kupolhus.

– Vi älskar det vi gör och skulle vilja bygga ett helt område med sådana här hus i Umeå. Vi har redan börjat leta efter tomter, säger de.

Storlek: Huset är 93 kvadratmeter på botten, och har en övervåning i ena delen och full takhöjd i den andra. Total boyta är 137 kvadratmeter. Pannrum och garage är 43 kvadratmer.

Takhöjd: Nästan sju meter i mitten av huset.

Golv: Klinker, lagt på gjuten betongplatta med extra isolering. Golvvärmeslingorna är inlagda. 

Övrigt: Kupolhusprojekt inom Livolo Bygg är knutet till Uminova Innovation och samarbetar med Almi, Region Västerbotten och Tyréns.

Artikeln är en del av vårt tema om Projektet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Bygghandelskoncern börjar arkitektrita lösvirkeshus
Byggnads miljonstämmer byggare
Skanska samverkar med Väsbyhem om bostadsbygge
Träproduktleverantör uppför fabrik helt i trä
Mobilkran fattade eld på E20
Fossilfritt när Skanska bygger gymnasium i Norge
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.328