23948sdkhjf

Milanos grönaste höghus

Vertikala odlingar absorberar koldioxid och skadliga mikropartiklar i luften, ger naturlig skugga och producerar syre. Och är dessutom sagolikt vackra. Bosco Verticale i Milano är föregångaren som visat vägen.

800 träd, 5 000 buskar och 15 000 perenner och marktäckare. 90 arter av växter, oräkneliga insekter och 1 600 olika sorters fåglar och fjärilar. Växtligheten och djurlivet på, i och längs med Bosco Verticales fasader kan jämställas med organiskt liv i en skog på en hel hektar.

Att huvudarkitekten till Milanos grönaste höghus, Stefano Boeri, inspirerats av romanen Klätterbaronen, som handlar om en pojke som klättrar upp i ett träd för att leva sitt liv där, torde inte förvåna någon. Husens asymmetriskt placerade odlingsbalkonger ger vissa träd möjlighet att växa upp till tre våningars höjd och den bruna fasaden som glimmar mellan det gröna associerar till trädens bark.

Redan tre år innan byggstart påbörjade Boeri Studio ett forsknings- och utvecklingsarbete tillsammans med botaniker och etologer. Plantorna kultiverades vid Comosjön som erbjuder liknande livsförhållanden och husets design testades i en vindtunnel för att säkerställa att träden inte skulle kunna blåsa ned. När husen väl började byggas skedde det i lugn takt, anpassad efter trädens förutsättningar.

Allt beskärning görs på respektive våningsplan, trädens status övervakas digitalt och bevattningssystemet, med filtrerat överskottsvatten från fastigheterna, är automatiserat.

Bosco Verticale
Arkitekt: Boeri Studio
Fastighet: 2 hus omfattande 26 respektive 18 våningar
Adress: Via Gaetano de Castillia/Via Federico Confalonieri, Milano
Antal lägenheter: 400
Byggår: 2009–2014

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062