23948sdkhjf

Historiskt bygga här – 30 år sedan sist

Nu råder kraftig efterfrågan och Skellefteås största fastighetsbolag får klartecken att börja bygga 81 lägenheter i Byske, Bureå och Burträsks ytterområden under 2023.

– Vi är glada att kunna sätta igång byggandet i tre projekt och att Boliden fortfarande behöver bostäder, så vi kommer att fortsätta utreda den möjligheten, säger Harriet Classon, styrelseordförande i Skebo.

Skebos bygger av nya hyreslägenheter i ytterområdena är historiska, senaste det byggdes var på 90-talet, men nu efterfrågas bostäder stort i äldre Skebo. Efter en tid av utredningar och undersökningar tidigare i år så lämnade Skebo i bygglov för Byske, Bureå, Boliden och Burträsk. Den 22 september beslutade Bygg- och Miljönämnden vid Skellefteå kommun att bevilja bygglov för samtliga flerbostadshus.

När överklagningsperioden gått ut stod det klart att bygglovet i Boliden överklagats till Länsstyrelsen som nu tagit beslutet att upphäva bygglovet för fastigheten Bjurliden 1:456. Bygglovsansökan gällde fyra fastigheter på två våningar med totalt 30 lägenheter. Länsstyrelsen anger som motivering till sitt beslut att planerade hus ryms inom befintlig detaljplan för området.

– Det är klart att vi hade hoppats på ett annat utslag eftersom vi vet vilket stort behov som finns nu och som förväntas växa i framtiden. Här är detaljplanen gammal och har inte uppdaterats till dagens behov och att ändra på detaljplanen skulle ta flera år – tid som inte finns i ett växande Skellefteå. Både vi och Bygg- och Miljönämnden anser att det allmänna bör beaktas här men så blev inte fallet och då får vi respektera processer och ta omtag i Boliden, säger Harriet och avslutar:

– Nu siktar vi i oss på att komma igång med produktionen på de tre orterna inom närtid och det blir ett bra tillskott i ett växande Skellefteå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078