23948sdkhjf

De blev Årets Trästad 2022

Det blev Linköping som kammade hem priset Årets Trästad 2022. Priset delades ut vid NTT Woodnets kunskapsdag Stora Trähus, i Stockholm.

För fjärde året delade branschtidningen Nordisk Träteknik, NTT, tillsammans med en ledande leverantör till träbyggnadsindustrin ut priset för Årets Trästad i Sverige. I år delades priset ut i samarbete med Holmen.

Motivering för Linköping som Årets Trästad i Sverige 2022

 "Linköping har under flera år visat stor beslutsamhet i frågan om modernt träbyggande. Stadens policy för ökat träbyggande från 2021 visar tillsammans med ett antal genomförda projekt att man menar allvar.

 Ett exempel på konkret projekt är stadsdelen Vallastaden, där Linköping på flera sätt underlättat för träbyggande och där man uppmuntrat till nytänkande i flera trähusprojekt. Ett annat exempel på nytänkande är Sveriges första runda flerfamiljshus i trä, Valla Berså.

 Tillsammans med den politiska ledningen har bostadsutvecklare och byggföretag i Linköping visat  vilja och engagemang för att utveckla byggandet i en hållbar riktning. En ytterligare styrka för staden har varit Linköpings Universitet, där inte minst träbyggandets fördelar för hälsa och inomhusklimat satts i fokus under lång tid.

 Utöver bostadshus har Linköping även visat att kontorshus, som Magasinet i Ebbepark, och offentliga byggnader som Tinnerbäcksbadet med fördel kan byggas i trä."

Fakta Årets Trästad

 Priset Årets Trästad i Sverige delas i år ut för fjärde året i rad. Tidigare pristagare är Växjö, Skellefteå och Uppsala.

 I kriterierna ingår att den vinnande staden ska ha en uttalad vilja att bygga mer i trä, och att man även visat detta i praktiken med genomförda projekt. Det är en fördel om dessa projekt finns inom flera användningsområden, som bostäder, offentliga byggnader och kommersiella byggnader.

 Priset har från starten delats ut av branschtidningen Nordisk Träteknik, NTT, i samarbete med en ledande aktör inom träbyggande. I år är denna aktör Holmen.

Priset består varje år av ett träkonstverk. Detta år är konstverket skapat av Carl Angtoft och Simon, Bågstam, lärare vid möbelskolan Malmstens, en del av Linköpings Universitet.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078