23948sdkhjf

Sjukhus sparar energi motsvarande 200 villor

Norra Älvsborgs Länssjukhus, NÄL, har energieffektiviserats och minskat sin energiförbrukning med nästan 40 procent.

Norra Älvsborgs Länssjukhus har energieffektiviserats i flera etapper de senaste åren. Nu visar uppföljande mätningar att man har åstadkommit energibesparingar på 4 000 megawattimmar per år, vilket motsvarar nästan 40 procent av sjukhusets totala energiförbrukning.

Det yttersta ansvaret för projektet har legat hos Västfastigheter som skött projekteringen. Till hjälp har Västfastigheter tagit Ventab och Fyrkantens Ventilation, som bland annat haft ansvar för projektets ekonomiska delar, samt därutöver installerat nya aggregat och bistått med arbetsledning inom styr, elrör och bygg.

– Vi har jobbat tillsammans med flera underentreprenörer, till exempel Ale Betongborrning, Sandbäckens Rör, Midroc Electro, Tuve Bygg och Ventab Styr. Vi har haft ett mycket bra samarbete med Fyrkantens Ventilation som varit vår stora lagkamrat i det här projektet. Det har varit ett väldigt lyckat projekt tillsammans med flera riktigt duktiga aktörer, säger Keijo Tervakoski, projektledare på Ventab.

Efter att projektet färdigställts har Västfastigheter låtit mäta energiförbrukningen på sjukhuset för att bringa klarhet i vad de senaste årens satsningar gett för resultat. Mätningarna visar att Ventab och Fyrkantens Ventilation tillsammans med övriga inblandade aktörer åstadkommit energibesparingar på 4 000 megawattimmar per år. Detta motsvarar den genomsnittliga energiförbrukningen för 200 villahushåll.

Kostnaderna för projektet har dessutom landat väldigt nära ursprungsbudget. Detta trots tider av pandemi, stigande materialkostnader samt krig i Europa. Genom ett gediget prognosarbete i nära samarbete med beställaren har de involverade bolagen säkerställt att kostnaderna inte skenat i väg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078