23948sdkhjf

Marknadsplats för klimatsmarta byggvaror

IVL Svenska Miljöinstitutet driver tillsammans med flera samarbetsparter i bygg- och fastighetsbranschen, en marknadsplats där man kan hitta återbrukbara byggvaror och även aktörer som erbjuder cirkulära tjänster.

Idag är det Circular Monday. Det är en dag för att uppmärksamma nödvändigheten att ställa om till cirkulär konsumtion, för att minska vår resursförbrukning och våra utsläpp. En del handlar om att minska inköpen av nyproducerade varor, eftersom det ofta är stora klimatutsläpp kopplat till utvinning av primära råvaror och produktion.

En bransch som har stora utmaningar, och som behöver minska klimatutsläppen kopplat till materialanvändning, är bygg- och fastighetssektorn. För att skapa förutsättningar för mer cirkulära flöden har aktörer i branschen gått samman i Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild, – ett initiativ som ska öka återbruket vid byggande, rivning och renovering.

– CCBuild har en marknadsplats där man kan hitta återbrukbara byggvaror, möbler, belysning och installationsprodukter. Där finns även kontaktuppgifter till företag och andra aktörer som erbjuder cirkulära tjänster som demontering, uppgradering och rekonditionering eller försäljning av återtillverkade cirkulära varor, berättar Carina Loh Lindholm på IVL Svenska Miljöinstitutet, som är en av aktörerna bakom initiativet och som koordinerar arbetet i CCBuild.

Återbruk ger stora besparingar – både ekonomiskt och genom att resursförbrukningen och utsläppen minskar. Ett exempel är vid renovering av kontor. En studie som IVL genomfört visar att man genom att återbruka kontorsmöbler och inredning kan minska klimatutsläppen med minst 30 procent och kostnaden med närmare 60 procent. Resultatet gällde även när kostnader och utsläpp för transporter och rekonditionering, som omklädsel av stolar, räknades in.

– Varje år investeras miljardbelopp i kontorslokaler. Omsättningen av inredning och avfallsmängderna som följer är omfattande. Här går det verkligen att spara med hjälp av återbruk, både ekonomiskt, avfallsmässigt och vad gäller klimatpåverkan, säger Carina Loh Lindholm.

Vad lönar sig mest att återbruka?

– Vi brukar säga att det bästa återbruket är det som blir av. Ofta lönar det sig på flera sätt – både med hänsyn till ekonomi, minskad resursförbrukning och med minskade klimatutsläpp jämfört med om man använt nya varor. Det finns många referensprojekt som visar att det dessutom blir bra.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125