23948sdkhjf

Potential att ha solceller på alla tak

Framtidenkoncernen har antagit en ny solenergiplan. Målsättningen är att till 2030 ha solceller på alla fastigheter i koncernen. Fullt utbyggt kommer produktionen motsvara elbehovet i nästan 10 000 lägenheter.

– Vi insåg tidigt att det finns stor potential i att sätta solceller på alla de fastigheter vi själva har rådighet över. Den snabba utvecklingen av tekniken och behovet av mer lokalt producerad el gjorde att situationen nu var gynnsam för att utöka vår satsning, berättar Nina Jacobsson Stålheim, utvecklingschef - ekologisk hållbarhet inom Framtidenkoncernen.

Konkret så handlar planen om att under perioden 2023 – 2030 installera solceller med en effekt av 27 000 kWp* i koncernens befintliga bestånd, att maximera mängden solceller vid all nyproduktion av hyresrätter samt att alltid förse nybyggda bostads- och äganderätter med solceller där det är möjligt. Sammanlagt beräknas detta ge en effekt om 35 000 kWp*, vilket med dagens förbrukning motsvarar nära 10 000 lägenheters behov. Det är 13 procent av hela koncernens bestånd.

– Genom satsningen är vi med och agerar föregångare som en av de 100 utvalda klimatneutrala och smarta städer som ska visa vägen för omställningen i Europa. Och dessutom är vårt arbete en viktig del i stadens arbete att ställa om till ett klimatneutralt Göteborg redan till 2030, säger Nina Jacobsson Stålheim.

* kWp – kilowatt peak, denna enhet används när man mäter toppeffekten för en solcellsanläggning.

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125