23948sdkhjf

Cramo begärde blufföretag i konkurs

Cramo försatte byggföretag i konkurs när betalningen för uthyrda maskiner och verktyg vid ett fejkat bygge uteblev.

Vi gjorde kreditkontroller. Men det fanns inga anmärkningar eftersom företaget var nystartat, säger Christer Olsson, som är depåchef på Cramos anläggningar i både Hässleholm och Kristianstad, till Kristianstadsbladet.

Se även: 

Det var våren 2021 som en 19-årig kvinna för ett byggföretags räkning ansökte om ett Cramo-konto. Företaget skulle anlägga en pool i en villaträdgård i Kristianstads kommun. Bygg- eller arbetsledaren beställde och hämtade de maskiner och verktyg som Cramo hyrde ut, bland annat en lastmaskin och vibratorplattor.

I början verkade allt fungera. Byggföretaget betalade några fakturor. Men sedan slutade det att betala, berättar Christer Olsson.

Cramos kreditavdelning reagerade och slog larm. När Christer Olsson och en kollega åkte ut och tittade på byggarbetsplatsen, arbetade ingen med poolbygget. Villaägaren förklarade att byggföretaget hade försvunnit och att hon inte hade lyckats få tag i företrädare för det.

Då förstod vi att vi kommer att förlora på detta, säger Christer Olsson.

Företrädare för byggföretaget spårades upp, ytterligare en ung kvinna, 24 år gammal som ledamot, där pappan förklarade att hon hade lurats in i företaget av sin pojkvän. Efter samtalet blev båda onåbara.

Ett annat företag som också hade hyrt ut utrustning till byggföretagets poolbygge hörde av sig till Christer Olsson. 

Vi åkte till byggarbetsplatsen tillsammans, och kunde då konstatera att bygget hade fortsatt efter det första besöket. Flera bilar utanför men ingen öppnade i villan, säger Christer Olsson. Vi tog med oss en del av våra maskiner, men det var mycket som saknades. Vi har fortfarande inte fått tillbaka allt.

Cramo drev kraven mot byggföretaget vidare till inkasso. Men när inga pengar kom in begärde Cramo byggföretaget i konkurs i juni i år. Då var skulden till Cramo drygt 282 000 kronor. Totalt uppgick företagets skulder till nästan 790 000 kronor.

När byggföretaget gick i konkurs hade två män som båda är dömda för flera brott tagit över styrelsen. De har även stått skrivna på fler konkursbolag i sfären. Christer Olsson uppfattar att de unga kvinnorna som från början satt i blufföretagets styrelse var målvakter. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094