23948sdkhjf

Byggtransport smugglade narkotika för 38 miljoner

Tullinspektörerna fattade misstanke mot en långtradare som fraktade metallrör, i Norra hamnen i Malmö.

Vid en närmare kontroll hittades stora mängder narkotika som smugglarna försökt dölja i väskor bakom avsågade lastpallar, uppger Tullverket.

Det var kokain, amfetamin och ketamin till ett beräknat värde i missbrukarledet på drygt 38 miljoner kronor. Nu åtalas chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Tidigt på morgonen den 19 juni stoppade tullpersonalen en långtradare som anlänt med färjan från Travemünde till Norra hamnen i Malmö. Chauffören uppträdde märkligt så inspektörerna bestämde sig för att kontrollera fordonsekipaget närmare. När de öppnade en av sidolådorna på trailern, där lastpallar brukar förvaras, upptäckte man att träpallarna var avsågade. Bakom lastpallarna låg det väskor, påsar och lådor som innehöll stora mängder kokain, amfetamin och ketamin.

– Det kan tyckas lite märkligt att man smugglar narkotika på det här sättet men sidolådorna är lättåtkomliga från utsidan. Då kan chauffören hävda sin oskuld och att någon annan måste ha lagt dit den olagliga lasten, säger Erik Friberg, enhetschef på Tullkriminalen Syd.

Dragbilen och trailern ägs av ett företag i Slovenien och chauffören kommer från ett land på Balkan. Lasten bestod av metallrör som skulle transporteras till ett svenskt företag.

Chauffören hävdar i förhör att han inte kände till att det fanns narkotika i sidolådorna på trailern men det tror inte tullkriminalens utredare på.

Mannen har lämnat motstridiga uppgifter och hans körschema bedöms som märkligt.

Förundersökningsledaren, kammaråklagare Anna Broomé vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, håller med och hon har därför åtalat chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081