23948sdkhjf

Ny produkt räddar kulturbyggnader

Gamla väggar, vackra men smutsiga och sotiga, kan nu bli vackra på nytt med en ny typ av filmformande rengöringsprodukt. Till skillnad från högtryckstvätt och andra tuffa metoder riskerar man inte att skada medeltida väggar, bara damm och sot följer med.

Historiska byggnader i England, Frankrike och Tyskland har fått en ny lyster och en förnyad attraktion för turister genom pietetsfulla restaureringar. Ett speciellt problem i samband med omfattande renoveringar är dock ofta just rengöring av tak, väggar och pelare. Inte minst i kyrkobyggnader finns ofta tjocka lager av sot från alla olje- och stearinljus som bränts över lång tid.

En gammal metod är att tvätta sådana väggar med en brödliknande produkt, tydligen effektivt men både dyrbart och tidsödande. Snabbare metoder risker ofta att ta med sig en del material från själva väggen.

En ny produkt från Remmers, tillverkare av produkter för byggnadsvård och industri, har erbjudit en lösning på problemet som har visat sig både effektiv och skonsam mot underlaget. Produkten, Arte Mundit Eco, appliceras på ytorna med en metod som gör att den formar en film, även på ytor som var svåra att nå med händer eller redskap. När produkten torkat kan den enkelt dras bort, och tar då med sig damm och sot men inget av materialet i själva ytan.

Bland byggnader som framgångsrikt renoverats med användning av Arte Mundit Eco finns Notre Dame i Paris, Julikolonnen i Paris, Westminster Hall i London och Tholey Abbey i Tyskland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078