23948sdkhjf

Byggföretagen prioriterar upp klimatarbetet

 Byggföretagen konstaterar att klimatansvaret vilar tungt på medlemsföretagens axlar. Därför växlar man nu upp genom att låta klimatomställningen bli ett nytt fokusområde.

Beslutet togs av Byggföretagens förbundsstyrelse och innebär att klimatomställningen blir organisationens femte prioriterade fokusområde, vid sidan av attraktiva kollektivavtal, sund konkurrens, säkerhet och kompetensförsörjning.

Byggföretagens klimatpolitiska expert Emma Bonnevier blir fokusområdesansvarig och nu väntar ett hårt arbete; Byggföretagen hänvisar bland annat till Färdplan för Fossilfri konkurrenskraft 2045, som man redan arbetat med i flera år. 

– Färdplanens resultat är tydliga. Det går att halvera klimatpåverkan med befintlig teknik och befintliga material – men vi ser inte förflyttningen från pilot till standard. Genom Byggföretagens satsning kan vi bidra till medlemmarnas kompetensökning och driva på för att undanröja hinder, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Enligt Byggföretagen har deras medlemsföretag en stor del av ansvaret för att minska Sveriges koldioxidutsläpp.

– Det är hos våra medlemmar och deras investerare, beställare och leverantörer som kraften och innovationsstyrkan för omställning finns. Nu växlar vi upp vårt arbete ytterligare, säger Tanja Rasmusson.

När området nu fått en högre prioritet ska både kompentensen och räckvidden ökas.

– Vi har nu ett team av medarbetare på plats som tillsammans arbetar med omvärldsbevakning och påverkansarbete, stöttning till medlemmarna samt projektledning av färdplanen. Detta gör vi tillsammans med våra medlemsföretag och andra berörda aktörer i värdekedjan, säger Tanja Rasmusson. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Antalet solcellsanläggningar ökar med 50 procent
Bygghandel  får ny huvudägare
Cementa byter namn
Veidekke bygger för 1,5 miljarder åt Volvo
Fiskarhedenvillan: Snart nyttjar vi bilbatteriet för husenergin
Byggare i konkurs - "Troligt att entreprenader kan övertas"
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.126