23948sdkhjf

Hustillverkare vann kampen om elcentrals placering

Älvsbyhus gick segrande ur den juridiska striden om var en elcentrals läge i ett nybyggt hus ska vara. Nässjö kommun drog ärendet till högsta instans.

Jens Sundström, senior rådgivare för Älvsbyhus, är den som lett kampen mot kommunen:

– Det är en skev maktbalans där byggherren ofta tvingas lägga sig platt när kommunerna kommer med sina särkrav, säger han till Smålands Dagblad.

Se även: Husföretaget vann striden:

Ärendet handlade om var på väggen elcentralen skulle sitta. Nässjö kommuns samhällsplaneringskontor krävde en höjd på mellan 80 centimeter och 1,10 meter från golvet. Hustillverkaren satte skåpet 1,33 meter från golvet och vägrade flytta på det.

Köparna fick därmed bara ett interimistiskt delslutsbesked när huset i Fredriksdal skulle besiktas och inget definitivt slutbesked.

Efter två år kom så Mark- och miljööverdomstolens beslut som gav byggherren och Älvsbyhus rätt.

Elcentralen är inte utrustning som används varje dag som till exempel vägguttag. Den har en mer passiv funktion och behöver därför inte tillgänglighetsanpassas för funktionshindrade.

Huset i Fredriksdal är den första juridiska prövningen som görs av kommunala särkrav vad jag vet. En viktig dom för oss, säger Jens Sundström.

Ärendet har kostat Älvsbyhus 71 260 kronor i advokatkostnader plus eget arbete. Han tänker undersöka om det går att tvinga Nässjö kommun att stå för utgiften när de nu vann målet eftersom domstolen inte gav prövningstillstånd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078